DOLAR 38,2552 0.34%
EURO 43,8333 0.15%
ALTIN 4.075,240,33
BITCOIN 32322390,34%
Mersin
20°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

MERSİN BAROSU:  “CEHENNEME DÖNEN GÖKSU DELTASI KUŞ CENNETİ, ACİLEN KORUMA ALTINA ALINMALIDIR”  “SESSİZ KALMIYORUZ, BAHANELERİ KABUL ETMİYORUZ”
  • Özyar izlem gazeteleri
  • Gündem
  • MERSİN BAROSU: “CEHENNEME DÖNEN GÖKSU DELTASI KUŞ CENNETİ, ACİLEN KORUMA ALTINA ALINMALIDIR” “SESSİZ KALMIYORUZ, BAHANELERİ KABUL ETMİYORUZ”

MERSİN BAROSU: “CEHENNEME DÖNEN GÖKSU DELTASI KUŞ CENNETİ, ACİLEN KORUMA ALTINA ALINMALIDIR” “SESSİZ KALMIYORUZ, BAHANELERİ KABUL ETMİYORUZ”

ABONE OL
Nisan 17, 2025 15:59
MERSİN BAROSU:  “CEHENNEME DÖNEN GÖKSU DELTASI KUŞ CENNETİ, ACİLEN KORUMA ALTINA ALINMALIDIR”  “SESSİZ KALMIYORUZ, BAHANELERİ KABUL ETMİYORUZ”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

MERSİN BAROSU:

“CEHENNEME DÖNEN GÖKSU DELTASI KUŞ CENNETİ, ACİLEN KORUMA ALTINA ALINMALIDIR”

“SESSİZ KALMIYORUZ, BAHANELERİ KABUL ETMİYORUZ”

Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu ile Hayvan Hakları Komisyonu, Mersin’in Silifke ilçesinde koruma altında bulunan ve dünyanın en önemli kuş göç yolları üzerinde yer alan Göksu Deltası Kuş Cenneti’nde sazlık alanda son günlerde ardı ardına çıkan yangınlar nedeniyle yaptığı basın açıklamasında yetkililere seslenerek, uluslararası sözleşmelerin uygulanarak, cehenneme dönen kuş cennetinin acilen koruma altına alınmasını istedi. Açıklamada, “Sessiz kalmıyoruz, bahaneleri kabul etmiyoruz” denildi.

TAŞER: “GÖKSU DELTASI, BİRÇOK HAYANA EV SAHİPLİĞİ YAPMAKTADIR”

Mersin Barosu Silifke ilçe temsilciliği, 29 Ekim Kadınları Derneği, Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED), Tema Vakfı ve Mersin Kent Konseyi Doğa ve Hayvan Hakları Çalışma Grubu’nun katılımıyla Göksu Deltası’nda yanan bölgede yapılan basın açıklamasında konuşma yapan Mersin Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Buse Taşer, Göksu Deltası’nın birçok hayvana ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, “Şu an bulunmakta olduğumuz, Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile korunan Göksu Deltası’nda, ardı arkası gelmeyen yangınlar çıkmaktadır. Ramsar Sözleşmesi ile korunan Göksu Deltası, kuş göç yollarının kalbidir ve birçok göçmen kuş açısından önemli bir sulak alandır. 300’ün üzerinde kuş türüne ev sahipliği yapan bu delta, bir Kuş Cenneti’dir. Ayrıca bu delta, Akdeniz’de yaşayan iki kaplumbağa türü olan Caretta Caretta ve CheloniaMydas’in halen yumurtalarını bıraktığı nadir bölgelerden biri olmakla birlikte, yumuşak kabuklu Nil Kaplumbağasının da yuvalama alanlarındandır.

Yapılan araştırmalar sonucunda, kuşların Göksu Deltası’nı hem kışlama, hem de kuluçka alanı olarak kullandıkları saptanmış, bazılarının ise yerli türler olduğu belirlenmiştir. Özellikle Akdeniz kuşağında yalnızca belirli bölgelerde rastlanan ve sayıları gittikçe azalan Saz Horozu koruma alanının en önemli kuş türlerinden biri olup, adeta bu bölgenin bayrağı durumundadır. Bunun yanı sıra Göksu Deltası; göç dönemlerinde bölgede sıkça görülen Flamingolar, dünyada az sayıda kalan ve korunması gereken bir ördek türü olan Dikkuyruk, Delta’daki tatlı ve tuzlu sularda avlanan Balık Kartalı, önemli türlerden biri olan Saz Kedisi gibi birçok hayvana da ev sahipliği yapmaktadır” diye konuştu.

“BİZLER DE SESSİZ KALMAYARAK, ONLARIN BU MÜCADELESİNE ORTAK OLUYORUZ”

Göçmen kuşlarının mücadelesine ortak olduklarını ifade eden Av. Buse Taşer, “Göksu Deltası’nda bugüne kadar yapılmış araştırmalar özellikle kış aylarında ve göç zamanında kuş popülasyonunun ve tür sayısının önemli ölçüde arttığını ortaya koymuştur. Bölgede geçtiğimiz kış ayları içerisinde, tam da kuş popülasyonunun ve tür sayısının önemli ölçüde arttığı dönemlerde, 7 Şubat 2025 tarihli, büyük çaplı bir yangın gerçekleşmiştir. Süregelen bu yangınların sonuncusu olan 9 Nisan 2025 tarihi, akşam saatlerinde çıkan yangında üreme dönemindeki kuşlar, yangın alanını terk edememiş ve yavrularını korumaya çalışmışlardır.

Burada yaşam süren, burayı göç yolu olarak kullanan kuşlar yangın ile tek başlarına mücadele ederek yavrularını korumaya çalışırken, bizler de sessiz kalmayarak onların bu mücadelesine ortak oluyoruz.

“HAREKETE GEÇMESİ GEREKEN KURUMLARA SESLENİYORUZ!”

Göksu Deltası önemi sebebiyle, Ramsar Sözleşmesi’ nin yanı sıra, önemli doğa alanı kapsamında Türkiye’nin ekolojik açıdan en değerli alanlarından biri olarak belirlenmiş, önemli kuş alanı kapsamında göçmen kuşlar için kritik bir durak ve üreme alanı olarak belirlenmiş, yaban hayatı geliştirme sahası kapsamında nesli tehlike altındaki türleri ve yaban hayatını koruma amacıyla tespit edilen alanlardan biri olarak belirlenmiş, doğal sit alanı kapsamında ise Türkiye’nin doğal zenginliklerini koruma amacıyla bazı bölümleri sit alanı olarak ilan edilmiştir. Ramsar Sözleşmesi ve birçok statü kapsamında koruma altına alınmış olan, önemli mahiyetteki Göksu Deltası korunamamakta ve üst üste yangınlara konu olmaktadır. Deltada sürekli çıkan yangınların durdurulması ve yangınlara sebep olan kişi ya da olayların önlenmesi için harekete geçmesi gereken kurumlara sesleniyoruz. Göksu Deltası’ndaki gözlem kulelerini, sazlıkları, kuşları her şeyi yakıp yıkan kişi ya da yakılmasına sebep olan olayları önlemeyerek kuş cennetinin yavaş yavaş yok olmasını seyredenleri kınıyor ve bu durumu engellemek, sesimizi yetkililere duyurmak için Mersin Barosu olarak, elimizden geleni yapacağımızın sözünü veriyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” diye konuştu.

DEMİR: “GÖKSU DELTASI’NDA DOĞA VE HAYVAN KATLİAMI YAŞANMAKTADIR”

Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu Başkanı Av. Derya Demir ise konuşmasında, Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile korunan ve dünyanın en önemli kuş göç yolları üzerinde yer alan Göksu Deltası sazlık alanda son günlerde ardı ardına çıkan yangınlar nedeniyle kuş cennetinin, adeta cehenneme döndüğünü ifade ederek, “Birinci derece doğal sit alanı olan ve koruma altında bulunan, ancak yetkililer tarafından hiçbir şekilde korunamaması sebebiyle Göksu Deltası’nda adeta doğa ve hayvan katliamı yaşanmaktadır.

ENDİŞEMİZ ARTIYOR !

Endemik bitkilerin, hayvanların üreme ve yaşam alanı olan Göksu Deltası’nda insan eliyle çıkan yangınların durdurulması için yetkilileri acilen göreve çağırıyoruz. Uluslararası sözleşmeler ve özel çevre koruma bölge şartları uygulanarak bölge acilen koruma altına alınmalı, çevre bilincinin artırılmasına yönelik bilgilendirici çalışmalar da yapılmalıdır.

Taşucu Limanı ve art sahası 2016’da alınan bir kararla Göksu Deltası sulak alanı sınırları dışında bırakılmış ve sanayi-lojistik alanı ilan edilmişti. 2021 yılında limanın özelleştirilmesiyle birlikte Göksu Deltası için kaygılanmaya başlamıştık, bu konudaki hukuk mücadelesi sürerken, şimdi ardı ardına çıkan yangınlar endişemizi artırmaktadır” ifadelerini kullandı.

“YAŞANANLAR GÖKSU DELTASI’NIN BİLE İSTEYE KORUNMADIĞI ŞÜPHESİNİ ARTIRMAKTADIR”

Av. Derya Demir, koruma önleminin olmaması sebebiyle ekosistemin bozularak, telafisi imkânsız zararlar oluşmaya başladığının altını çizerek, “Ekosistemin bozulması, doğanın, insanların ve tüm canlıların yaşamının yok olması demektir.

Göksu Deltası’nın yok olmasına göz yumanları, doğanın ve tüm canlıların yaşam hakkını hiçe sayanları kınıyoruz. Bütün bu yaşananlar Göksu Deltası’nın bile isteye korunmadığı şüphesini artırmaktadır. Dünya mirası olan bu bölgenin korunması ve gelecek nesillere bırakılması için Mersin Barosu olarak mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.