CHP’li Talat Dinçer:Depremzedeler Hâlâ Çadırlarda, Toplanan 100 Milyar TL Bağışın Akıbeti Ne?
Mersin Milletvekili Talat Dinçer, 6 Şubat Kahramanmaraş depremi sonrası yaşanan sorunlar ve hükümetin verdiği sözleri yerine getirmemesiyle ilgili olarak TBMM Başkanlığı’na 10 maddelik bir soru önergesi sundu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yazılı olarak cevaplaması talebiyle verilen önergede, depremzedelerin hakları ve yaşanan mağduriyetlerin ayrıntılı bir şekilde ele alınması istendi.
“Verilen Sözler Tutulmadı, Halk Mağdur Edildi”
Kahramanmaraş merkezli deprem, Türkiye tarihindeki en büyük doğal felaketlerden biri olarak kaydedilmiş ve 11 ilde büyük yıkıma yol açmıştı. Milletvekili Dinçer, hükümetin 200 bin konut inşa etme ve depremzedelere yardımlar gönderme vaatlerinin yerine getirilmediğini belirterek, depremzedelerin hâlâ konteyner ve çadır kentlerde zorlu koşullarda yaşamak zorunda bırakıldığını ifade etti.
Toplanan 100 milyar TL’ye yakın bağışın nerede kullanıldığı konusunda şeffaf bir açıklama yapılmadığını belirten Dinçer, ” Afet sonrası toplanan yardımların yaklaşık yüzde 80’inin hala depremzedelere ulaşmadığı iddiaları var. Yardımların büyük bir kısmının nereye gittiğini açıklamadan nasıl geçiştireceksiniz?” diyerek hükümete çağrıda bulundu.
Dinçer, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan şu soruların yanıtlanmasını istedi:
1. Hükümet, 200 bin konut inşa etme vaat etti, fakat sadece bir kısmı tamamlandı. Depremzedeler hâlâ konteynerlerde yaşamaya devam ediyor. Verilen bu vaatlerin yerine getirilmemesi, nasıl açıklıyorsunuz?
2. 100 milyar TL’lik bağış toplandı, ancak yardımların çoğu afet bölgesine zamanında ulaşmadı. Ne kadarı afet bölgesine kullanıldı, kullanılmayan tutarın açıklamasını yapar mısınız?
3. 200 bin konut inşa edilmesi vaat edildi ancak hâlâ birçok aile kalıcı barınma çözümüne kavuşamadı. İnşaat sürecindeki aksaklıklar ve gecikmelerin sorumlusu kimdir ve hükümetin bu konuda neden sorumluluğunu yerine getirmediği sorusuna nasıl cevap vereceksiniz?
4. Hükümetin afet sonrası topladığı yardımların yaklaşık yüzde 80’inin hala depremzedelere ulaşmadığı iddiaları var. Yardımların büyük bir kısmının nereye gittiğini açıklamadan nasıl geçiştireceksiniz?
5. Afet sonrası sağlık, gıda ve barınma hizmetleri konusunda yaşanan büyük aksaklıklar, hükümetin afet yönetimindeki beceriksizliğini gözler önüne seriyor. Bu durumu nasıl açıklayabilirsiniz?
6. Kriz anında, halkın temel ihtiyaçlarını karşılayacak yeterlilikte bir yönetim anlayışı göstermeyen hükümetin, gelecekte benzer bir felakette nasıl bir çözüm üreteceğini düşünüyorsunuz?
7. Konteyner kentlerde hala zor şartlar altında yaşamaya devam eden vatandaşlar için hükümet neden daha hızlı bir çözüm üretemedi? Söz verilen yardım ve barınma alanlarının organize edilmesinde neden bu kadar geç kalındı?
8. İnşaat süreçlerinde yaşanan aksaklıkların ve yardımların dağılmasındaki gecikmelerin hükümetin olası ihmali veya hatalı yönetimi sonucu olduğu düşünüldüğünde, bu durumu örtbas etmek yerine halkın karşısına çıkarak sorumluluğu üstlenmeyecek misiniz?
9. Hükümetin verdiği sözler doğrultusunda yapılan hiçbir somut adım görülmedi. Afet bölgesinde yaşayan vatandaşlar hâlâ çadırda, konteynerde yaşarken, hükümetin bu konuda sorumluluğu kabul etmemesi, halkı ikinci plana atmadığını mı düşündüğünüzü gösteriyor?
10. Sizler bu kadar süreçte bir konteyner veya çadırda aileniz ile birlikte kış şartlarında hayatınızı idam ettirebilir miydiniz? Sizin kendinize sormadığınız bu soruyu biz orada yaşayan vatandaşlarımız adına size soruyoruz?
GÜNDEM
7 gün önceGENEL
15 Ocak 2025GÜNCEL
15 Ocak 2025GENEL
15 Ocak 2025GENEL
15 Ocak 2025GENEL
15 Ocak 2025GÜNCEL
15 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.