‘15. GEZENDE ERİK FESTİVALİ’NDE LEZZET VE KÜLTÜR ŞÖLENİ BİR ARADAYDI
‘15. GEZENDE ERİK VE KÜLTÜR FESTİVALİ’ BÜYÜK BİR COŞKUYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Gülnar Belediyesi, Gezende Mahallesi Bardat Yaylası ve Bardat Pazarını Kalkındırma Güzelleştirme Yardımlaşma ve Kültür Derneğiile Gezende Mahalle Muhtarlığı iş birliğinde düzenlenen ‘15. Gezende Erik Festivali’ büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. Bölgedeki erik üreticilerine destek olmayı ve yerel ekonomiyi canlandırmayı hedefleyen festivalde, yarışmalardan konserlere gün boyu süren renkli etkinlikler, Gülnar halkının yanı sıra merkezden ve çevre ilçelerden gelen vatandaşların katılımıyla büyük ilgi gördü.
Her yıl Gülnar’ın coğrafi işaret tescilli ürünü olan Gezende Eriği’ni tanıtırken, bölge üreticilerine destek olmayı ve yerel kültürü yaşatmayı amaçlayan, bu sene 15.’si düzenlenen ‘Gezende Erik Festivali’ büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. Mersin Büyükşehir Belediyesi, Gülnar Belediyesi, Gezende Mahallesi Bardat Yaylası ve Bardat Pazarını Kalkındırma Güzelleştirme Yardımlaşma ve Kültür Derneği ile Gezende Mahalle Muhtarlığı iş birliğinde gerçekleştirilen festival, yarışmalardan konserlere gün boyu süren renkli etkinlikleri ve geniş katılımla her yaştan yoğun ilgi gördü.
Festivale; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır,Gülnar Kaymakamı Yusuf Ziya Yaktı, Gülnar Belediye Başkanı Fatih Önge, Aydıncık Belediye Başkanı Özkan Kılıçarpa, Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, Mersin Büyükşehir BelediyesiMuhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Erdal Özcan, muhtarlar, bürokratlar, iş insanları veGülnar halkının yanı sıra, civar ilçelerde yaşayan vatandaşlar katıldı.
‘En Güzel Erik Yarışması’ ile başlayan programda, Mut Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu Mersin yöresine özgü danslarını sergiledi. Yarışmanın birincisi erik üreticisi Furkan Öz, ikincisi üretici Ali Doğan, üçüncü ise Yakup Karakuş olurken, üreticilere organik gübrenin yanı sıra minik ev aletleri hediye edildi. Etkinlikte, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı personelleri tarafından vatandaşlara erik, taç, anahtarlık gibi çeşitli ikramlıklar ve hediyelikler dağıtıldı. Konuşmalarla devam eden programda, sırasıyla sahne alanMersin Büyükşehir Belediyesi Türk Müziği Topluluğu ve Özge Biroğlu ile Uğur Önür seslendirdikleri şarkılarla katılımcılara keyifli anlar yaşattı. Festivalin finalinde ise Hasan Yılmaz konseri ile coşku doruğa çıktı.
Çakır: “Başkanımız Vahap Seçer’in her yere olduğu gibi Gülnar’da çok fazla hizmeti var”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır yaptığı konuşmada, bu yıl 15.’si gerçekleşen festivale geçen yıl da katılım sağladığını belirterek, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer tarafından Gülnar’a yapılan hizmetler için teşekkür etti.
Yaktı: “Festival bizleri; sevinç, mutluluk ve heyecan dolu duygularla bir araya getirmiştir”
Gülnar Kaymakamı Yusuf Ziya Yaktı, festivalde Gülnarlılar ile bir arada olmaktan dolayı duyduğu mutluluğu ifade ederek, “Gülnarımız, ülkemizdeki 922 ilçe arasında sahip olduğu özellikler ve potansiyeli bakımından müstesna bir yer teşkil etmektedir” dedi. Yaktı, festival sayesinde coğrafi işaretli Gezende Eriği’ni ve Gülnar kültürünü; başta Mersin olmak üzere, ülkeye ve hatta tüm dünyaya da tanıttıklarından söz ederek,“Festival bizleri; sevinç, mutluluk ve heyecan dolu duygularla bir araya getirmiş, dostlarımızla, akrabalarımızla ve kısacası tüm sevdiklerimizle beraber hasret giderip, kucaklaşmamıza vesile olmuş ve Türkiye’nin en güzel ilçelerinden biri olan Gülnarımızaolan bağlarımızı sağlamlaştırmıştır” diye konuştu. Yaktı; festivalin hayata geçirilmesinde desteklerini esirgemeyen herkese teşekkürlerini iletti.
Önge: “Bu festivalleri köylümüze ve üreticilerimize destek olmak için yapıyoruz”
Gülnar Belediye Başkanı Fatih Önge, belediye başkanı olarak Gezende ile özdeşleşen festivale daha çok sahip çıkacaklarını belirterek, “Gezende Eriği’miz coğrafi işaret tescilli bir ürünümüz ama sadece Gezende’de yetişmiyor. Bu erik Ilısuda’da, Köseçobanlı’da da yetişiyor ama Gezendelilihemşehrilerimiz bir adım öne çıkmışlar ve bu eriğin coğrafi işaret tescilini almışlar. Aynı zamanda da festivalini yapıyorlar. Bizler de başkan olarak bu festivallere destek veriyorsak bunu muhtarlara ya da dernek başkanlarına değil, milletin özü köylümüze ve üreticimize destek olmak için yapıyoruz. Bizim Gezende, Gülnar eriğini sadece Türkiye’de değil, tüm dünyaya duyurmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Kılıçarpa: “Ne mutlu ki üretimi ve üreticiyi destekleyen bir Başkanımız var”
Aydıncık Belediye Başkanı Özkan Kılıçarpa ise festivalde yaptığı konuşmasında, üretmeyen toplumların yok olmaya ve başkalarına muhtaç olmaya mahkum olduğunun altını çizerek, “Üretim kıymetlidir. Ne mutlu ki böyle verimli topraklarımız ve coğrafi şansımız var. Ne mutlu ki üretimi ve üreticiyi destekleyen ve asla sınır ayrımı, yer, yurt, köken, mezhep ayrımı yapmadan eşit bir şekilde hizmetlerini sunan Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer var” dedi.
Yıldız: “Tarımsal üretimimizi stratejik düzeyde desteklemek zorundayız” Toroslor Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, Türkiye için tarımsal üretimin son derecek kritik öneme sahip olduğunu söyledi. Bu tür festivallerin tarımsal üretimin desteklenmesi açısından önemli olduğunu ifade eden Yıldız, “Bu tarz festivaller çok önemli.Bu festivallerin yaygınlaşması lazım. Çünkü tarımsal üretim ülkemiz açısından çok stratejik öneme sahip.Biz artık Türkiye olarak en temel gıdaları bile ithal eder duruma geldik. Dolayısıyla önümüzdeki dönemlerde yaşanması çok muhtemel olan gıda krizlerine karşı tarımsal üretimimizi stratejik düzeyde desteklemek zorundayız. Ülke olarak tam bağımsız olabilmemizin de birinci koşulu da tarımsal üretimde atılımın gerçekleşmesidir” dedi.
Şahutoğlu: “Tarımı sadece ekonomik olarak değil; bir kültür ve yaşam biçimi olarak görüyoruz”
Festivalde konuşan Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, Büyükşehir Belediyesi olarak tarımı sadece ekonomik faaliyet olarak değil, aynı zamanda bir kültür ve yaşam biçimi olarak gördüklerini ifade etti.Şahutoğlu,“Bizler, Büyükşehir Belediyesi olarak tarımsal projeleri masa başında değil; üretim alanlarında, köy meydanlarında, tarlalarda, bahçelerde, kooperatif başkanlarıyla, üretici örgütleriyle, muhtarlarımızla ve üreticilerimizle beraber kararlar alıp, birlikte uygulayan, öğrenen ve büyüyen bir belediyecilik anlayışının temsilcileriyiz. Doğayla uyum içerisinde, çevre bilinciyle ve aynı zamanda sürdürülebilir bir tarım anlayışıyla projeler gerçekleştiriyoruz” dedi.
Şahutoğlu, Mersin’in, tarımsal anlamda büyük bir üretim potansiyeline sahip olduğunu ve aynı zamanda da coğrafi işaretli ürünlerin tescili ile beraber Türkiye’de katma değer kazanan ve hızla yükselen illerden bir tanesi olduğunu kaydetti. Şahutoğlu, Mersin genelinde coğrafi işaretli ürünlerin 2 tanesinin de Gülnar’da bulunduğundan söz ederek, bunlardan bir tanesinin Gezende Eriği, diğerinin de 2 yıl önce Mersin Büyükşehir tarafından coğrafi tescili alınan Gülnar’ın Kişniş Üzümü olduğunu kaydetti.
“Su, tarımın can damarıdır”
Şahutoğlu, Mersin Büyükşehir olarak son 6 yıldır bölgenin tarımına, üreticilerine destek vermeye başladıklarını ve bu destekleri de sürdüreceklerini ifade ederek, “Gülnar’da 188 bin fide-fidan dağıtımı gerçekleştirdik. Dağıttığımız fidanları bölgenin coğrafi koşullarına ve o yöreye uygun ürünlerden seçiyoruz. Burada bademi, lavantayı destekledik ve lavanta üretimini artırdık. Köseçobanlı’ya bir distilasyon ünitesi kazandırarak, bu ürünlerin nasıl katma değere dönüştüğünü de hep birlikte görüyoruz” diye belirtti.
“Tarımla kalın!”
Büyükşehir olarak tarımın her kolunu desteklerini sözlerine ekleyen Şahutoğlu, atalık tohum destekleri konusunda da ilçenin Bereket ve Dayıcık mahallerinde Gülnar’ın meşhur atalık nohutunu desteklediklerinden bahsetti. Şahutoğlu, “Eskiden bir pazarı olan, dünyada bilinen nohutun tekrardan canlanması amacıyla nohut desteğinde bulunduk, gübre ve ilaç desteğini de verdik. Daha sonra da Mersinden Kadın Kooperatifi aracılığıyla da üretmiş olduğunuz nohutların Toprak Mahsulleri Ofisi’nin belirlediği rakamın yüzde 25 fazlasını alarak, bugün ulusal marketlerde, doğrudan tüketiciye ulaşarak hem Gülnar Nohutu’nun tanıtımını yapıyoruz hem de bu ürüne destek vererek, üreticilerimizin yanında oluyoruz ve olmaya da devam edeceğiz” diyerek, festivalin düzenlenmesinde emeği geçen Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne, Gülnar Belediyesi’ne ve kooperatif başkanından muhtarına kadar katkı sunan herkese teşekkür etti.
Topçu: “Can eriği yetiştiriciliğinde büyük ilerlemeler oldu”
“Tarımın ışıldayan elmasları kadın çiftçiler adına söz almış bulunmaktayım” diyerek sözlerine başlayan erik üreticisi Kezban Topçu, 20 yıldır eşi ile beraber tarımla uğraşarak hayatlarını idame ettirmeye çalıştıklarını belirterek, “Köyümüzün son 25 yılında kat ettiği can eriği yetiştiriciliğinde takdir edilecek ilerlemeler oldu. Daha önce sadece kendi sofralarımızda bulunan can eriği coğrafi işaretini bir ürün haline getirerek pazarlaması konusunda da ‘Gezende Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ kurarak ilerleme kaydedilmiştir” diyerek, Gezende eriğinin coğrafi işaret tescili alınmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.
‘15. Gezende Festivali’renkli bir şölene dönüştü
Festivale Gülnar merkezden geldiğini ve ilk defa katıldığını söyleyen Leyla Bekçi, “Bence çok güzeldi. Arkadaşlarımızla geldik ama seneye tekrar gelmeyi düşünüyorum. Ortam ve arkadaşlarla gelmek için çok güzel bir yer. Etraf ve ambiyans da çok güzeldi” dedi. Aydıncık merkezden katılan Rukiye Çankaya, “Burayı çok sevdim, küçük ve güzel bir yer. Böyle festivallerin artmasını dilerim. Müzik kısmı güzeldi. Erikler çok güzeldi. En sevdiğim meyve olması da ayrı güzel. Böyle etkinliklerle daha çok insanın buraya gelmesini sağlayabiliriz” diye konuştu.
Konya’dan etkinliğe gelen Dilek Ertan da “Kültürümüzün bu şekilde tanıtılması ve aktarılmasını çok doğru bulduğum ve güzel olduğu için festivale geldim. Böyle etkinliklerin daha çok olması lazım. Her kesimin ve her yaştan insanların örf ve geleneklerimizi aktarabilmemiz açısından iyi oluyor. Çok eğlenceli bir festivali. Her şey çok güzeldi. Çok keyifli ve renkli bir etkinlikti” ifadelerini kullandı.
Etkinliğe ailesi ile birlikte gelen Melih Kafadar, “Ortam şahane. Gezende eriğini yemeye geldik.Özellikle Yörük kültürümüzü ve coğrafi işaret tescilli ürünümüzün dünyaya tanıtılması gurur verici. Bu tür ürünleri pazarlamak açısından bu tarz etkinlik ve festivaller çok önemli” şeklinde konuştu. Festivale Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı ulaşım imkanı ile geldiğini belirten Fatma Yarış ise “Erdemli’den ilk defa geliyorum. Ben festivalde en çok bir üretici olarak tarımın ön plana çıkarılmasını sevdim” dedi.
GÜNDEM
29 Nisan 2025GÜNDEM
29 Nisan 2025GÜNDEM
29 Nisan 2025GÜNDEM
29 Nisan 2025GENEL
29 Nisan 2025GÜNCEL
29 Nisan 2025GENEL
29 Nisan 2025ESENLİ İLKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN YÜZÜ, 23 NİSAN HEDİYELERİ İLE GÜLDÜ
Bahçe Mahallesi’nde, çökme riski taşıyan harabe haldeki 2 katlı yapı kontrollü şekilde yıkıldı
Toplu Sözleşmede Sessizlik Son Buluyor mu? Bakan Işıkhan’dan Canlı Yayında Kritik Açıklama
Mersin’den İstanbul ve İzmir’e Kesintisiz Hızlı Tren Geliyor! Ne Zaman ? Mersin’den İstanbul ve İzmir’e kesintisiz hızlı tren bağlantısı geliyor. Karaman-Ulukışla hattı ne zaman açılıyor ? Mersin’e hızlı tren ne zaman geliyor ?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.