DOLAR 35,4431 0.27%
EURO 36,3540 -0.47%
ALTIN 3.064,191,06
BITCOIN 3330591-1,28%
Mersin
14°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

TÜRK KADINALAR BİRLİĞİ CUMUHURİYET’LE YAŞIT:TÜRK KADINALAR BİRLİĞİ CUMUHURİYET’LE YAŞIT  TÜRK KADINLAR BİRLİGİ100YAŞINDA…
  • Özyar izlem gazeteleri
  • Genel
  • TÜRK KADINALAR BİRLİĞİ CUMUHURİYET’LE YAŞIT:TÜRK KADINALAR BİRLİĞİ CUMUHURİYET’LE YAŞIT TÜRK KADINLAR BİRLİGİ100YAŞINDA…

TÜRK KADINALAR BİRLİĞİ CUMUHURİYET’LE YAŞIT:TÜRK KADINALAR BİRLİĞİ CUMUHURİYET’LE YAŞIT TÜRK KADINLAR BİRLİGİ100YAŞINDA…

ABONE OL
Ekim 18, 2024 13:35
TÜRK KADINALAR BİRLİĞİ CUMUHURİYET’LE YAŞIT:TÜRK KADINALAR BİRLİĞİ CUMUHURİYET’LE YAŞIT  TÜRK KADINLAR BİRLİGİ100YAŞINDA…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TÜRK KADINALAR BİRLİĞİ CUMUHURİYET’LE YAŞIT:TÜRK KADINALAR BİRLİĞİ CUMUHURİYET’LE YAŞIT

TÜRK KADINLAR BİRLİGİ100YAŞINDA…

KİMBU KADINLAR BİRLİĞİ;?

Türk Kadınlar Birliği, 7 Şubat 1924 tarihinde kuruldu.

Kurucuları arasında, Nezihe Muhittin, Latife Bekir (Çeyrek başı) ve Sabiha Zekeriya (Sertel) de bulunmaktadır. Şukufe Nihal aktif üyelerden birisidir.

Derneğin, Atatürk’ün eşi Latife Hanımdan da büyük destek aldığı bilinmektedir.

Kuruluş amacı, kadının siyasal haklarını elde etmesi ve sosyal yaşama aktif olarak katılmasının sağlanması idi.

İlk Genel Başkan Nezihe Muhiddin’ in aşağıdaki sözleri bu amacı ve mücadeleyi en iyi şekilde özetlemektedir:

“Biz Türk Kadınları toplumsal ve siyasal yaşamda hak ettiğimiz yeri almalıyız.

Önce Türk Kadınlarını bilinçlendirmeli ve eğitmeliyiz. Onlara daha fazla şey istemelerini ve bunlara nasıl ulaşacaklarını anlatmalıyız.

Amacımız Türkiye’de kadın ve erkeğin toplumsal, ekonomik ve siyasal eşitliğidir.”

Bu bakış, gayret ve çalışmalar sonucu, 1926 yılında kabul edilen Medeni Yasa ile kadın toplum içinde kimliğini elde etmiş, 1930 yılında da kadınlarımız, belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkını yasayla kazanmıştır.

Türk Kadınlar Birliği, aynı yıl 11 Nisan’da İstanbul’da büyük katılımlı bir miting düzenlemiştir.

1933 yılında kadınların, köy ihtiyar heyetlerine seçme ve seçilebilme, 1934 yılında ise, TBMM.’ne girebilme haklarını elde etmeleri üzerine, 7 Aralık 1934 günü, Kadınlar Birliği ikinci büyük kadın mitingini düzenlemiştir.

Türk Kadınlar Birliği 1935 yılında Cumhuriyetin ilk uluslar arası Dünya Kadınlar Birliği toplantısına da ev sahipliği de yapmıştır.

1935 yılında yapılan 5.Dönem milletvekili seçimlerinde, Meclis’e 18 Kadın milletvekili girmiş ve Türk Kadınlar Birliği de, amaçlarını gerçekleştirdikleri düşüncesiyle, Dernek için fesih kararı almışlardır.

Ancak, 1949 yılında hakların, kazanılması için olduğu kadar, korunması ve geliştirilip, genişletilmesinin de gerekliliği karşısında Dernek, kurucularının başında Mevhibe İnönü’nün de yer aldığı Latife Bekir Çeyrekbaşı, Makbule Dıblan, Mebrure Aksoley, Kamile Erim, Neriman Sirer, Aliye Beyazıt, Lamia Refik Fenmen, Dr.Mediha Eldem, ve Necile Bilen’den oluşan aydın kadınlarımız tarafından, 13 Nisanda yeniden kurulmuştur.

Türk Kadınlar Birliği, 1954 yılında da, Bakanlar Kurulu kararıyla “Kamu Yararına Çalışan Dernek” statüsünü kazanmıştır.

Türk Kadınlar Birliği 60’lı ve 70’li yıllarda, Ülkemizin kadın potansiyeline büyük bir ivme kazandırmış, yönlendirme ve geliştirme açısından önder rol oynamıştır.

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.