DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 3366115-1,93%
Mersin
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

MERSİN BAROSU: “CEZASIZLIK, KADIN CİNAYETLERİNİN VE ŞİDDETİN KATLANARAK ARTMASINA NEDEN OLUYOR” “İNSAN HAKLARI ÖN PLANDA YER ALMALI” “CEZASIZLIK POLİTİKASI CİDDİ BİR SORUN”
  • Özyar izlem gazeteleri
  • Magazin
  • Aşk & Cinsellik
  • MERSİN BAROSU: “CEZASIZLIK, KADIN CİNAYETLERİNİN VE ŞİDDETİN KATLANARAK ARTMASINA NEDEN OLUYOR” “İNSAN HAKLARI ÖN PLANDA YER ALMALI” “CEZASIZLIK POLİTİKASI CİDDİ BİR SORUN”

MERSİN BAROSU: “CEZASIZLIK, KADIN CİNAYETLERİNİN VE ŞİDDETİN KATLANARAK ARTMASINA NEDEN OLUYOR” “İNSAN HAKLARI ÖN PLANDA YER ALMALI” “CEZASIZLIK POLİTİKASI CİDDİ BİR SORUN”

ABONE OL
Kasım 25, 2024 10:47
MERSİN BAROSU: “CEZASIZLIK, KADIN CİNAYETLERİNİN VE ŞİDDETİN KATLANARAK ARTMASINA NEDEN OLUYOR” “İNSAN HAKLARI ÖN PLANDA YER ALMALI” “CEZASIZLIK POLİTİKASI CİDDİ BİR SORUN”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

MERSİN BAROSU: “CEZASIZLIK, KADIN CİNAYETLERİNİN VE ŞİDDETİN KATLANARAK ARTMASINA NEDEN OLUYOR”
“İNSAN HAKLARI ÖN PLANDA YER ALMALI”
“CEZASIZLIK POLİTİKASI CİDDİ BİR SORUN”Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Kadına yönelik şiddetin çarpıcı olarak artış gösterdiğini söyleyen Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Gülce Dida Çavdar, “Cezasızlık politikası ülkemiz açısından ciddi bir sorun. Cezasızlık, kadın cinayetleri ve kadına yönelik her türlü şiddetin katlanarak artmasına neden olmaktadır.İnsan hakları ön planda yer almalı” dedi.
“KADINLARIN YAŞAM HAKLARI VAHŞİCE ELLERİNDEN ALINMAKTADIR.”
Mersin Barosu yönetimi ve avukatların katılımıyla Mersin Barosu avukatlar odasında yapılan basın açıklamasında, Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) ile yapılan ortak açıklamayı okuyan Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Gülce Dida Çavdar, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kadınlar, dünyanın her yerinde; yaşamın her alanında karşılaştıkları ayrımcılığın, sömürünün, cinsiyet eşitsizliğinin, ev içi şiddetin, toplumsal şiddetin önlenmesi için toplumu, ilgili kurum ve kuruluşları görevlerini yapmaya yasaları uygulamaya çağırmaktadır.Kadına yönelik şiddetin çarpıcı olarak artış gösterdiği ülkemizde; kadınlar fiziksel, psikolojik, ekonomik şiddete maruz kalmakta ve hatta yaşam hakları vahşice ellerinden alınmaktadır.
“CEZASIZLIK, KADIN CİNAYETLERİNİN VE ŞİDDETİN KATLANARAK ARTMASINA NEDEN OLUYOR”
Kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesinde, mevcut yasal düzenlemelerin ve uluslararası mevzuatın eksiksiz ve tutarlılıkla uygulanmasının öneminin farkındayız. Uygulamadaki eksiklikler ve kadına yönelik şiddet konusundaki cezasızlık politikası ülkemiz açısından ciddi bir sorun olmaya devam etmekte, kadın cinayetleri ve kadına yönelik her türlü şiddetin katlanarak artmasına neden olmaktadır” diye konuştu.
Ülkemizde kadınların hukuki kazanımlarını ortadan kaldırmaya yönelik yürütülen sistematik çalışmalar sonucunda, kadına yönelik şiddet giderek arttığını, en temel insan hakkı olan yaşam hakkının dahi vahşice ihlal edildiğini vurgulayan Çavdar, “ İstanbul Sözleşmesi’nden hukuka aykırı bir şekilde çekinilmesi, Türk Medeni Kanunuyla ve 6284 Sayılı Yasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan kadın hakları kazanımlarını ortadan kaldıracak düzenlemelerinin yapılacağının kamuoyunda sürekli gündemde tutulması, laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşılması,toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı açıklamaların desteklenmesi, kadını özgür bir birey olarak görmeyip, sadece aile içinde bir birey olarak sınırlandıran zihniyetin oluşmasına yol açan politik uygulamalar vb. nedenlerle kadınlar daha fazla şiddete açık hale getirilmektedir” ifadesini kullandı.
“İNSAN HAKLARI ÖN PLANDA YER ALMALI”
Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yasal mevzuatın yanında, toplumsal zihniyetin değiştirilmesinin de çok önem arz ettiğinin altını çizen Çavdar,“Bu bağlamda, devletin çok yönlü ve bütüncül politikalar üretmesinin yanında,bu mücadelenin toplumsal düzeyde genele yayılarak etkin ve kararlı yürütülmesi gerekmektedir. Kadına yönelik şiddetle mücadelenin karar alma sürecinde tüm paydaşların rol oynamasının sağlanması gerekmektedir. Türkiye Barolar Birliği’nin, baroların ve kadın alanında çalışan sivil toplum örgütlerinin karar alma sürecine katılımı mutlaka sağlanmalı, kadın örgütlerine danışılmalı, dinlenmeli ve destek olunmalıdır. Karar alma sürecinde insan hakları ön planda yer almalı, kadına yönelik şiddet bireysel kadın hakları ihlali olarak kabul edilmelidir.
TÜBAKKOM ve Mersin Barosu olarak, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde, her gün olduğu gibi, kadınların Cumhuriyetimizle, Anayasa’mız, yasalarımız ve Uluslararası sözleşmelerle elde ettiği kazanımları ihlal edecek veya ortadan kaldıracak düzenleme ve değişikliklerin karşısında olmaya ve İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe sokulması için talepkâr olmaya devam edeceğimizi, yasaların eksiksiz olarak uygulanması konusunda tüm kamu kurum ve kuruluşlarının uygulamalarını takip edeceğimizi, kadına karşı şiddetin ortadan kaldırılması için mücadelemizi dayanışma ruhuyla sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.