DOLAR 35,2405 -0.06%
EURO 36,7799 0%
ALTIN 2.970,320,08
BITCOIN 3377573-0,84%
Mersin
12°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İklim değişimi Çukurova Bölgesi’nde yeni ürün deseni zorunlu kılıyor

İklim değişimi Çukurova Bölgesi’nde yeni ürün deseni zorunlu kılıyor

ABONE OL
Haziran 4, 2024 14:55
İklim değişimi Çukurova Bölgesi’nde yeni ürün deseni zorunlu kılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL


“Bitkilerin Sesine Kulak Verin, İklim Değişikliğine Uyum Sağlayın” toplantısında küresel iklim değişikliyle birlikte artan kuraklık ve hava sıcaklıkları nedeniyle önümüzdeki süreçte yaşanabilecek sorunlara çözüm olarak Çukurova Bölgesi için yeni bir ürün deseni belirlenmesi gerekliliği öne çıktı. “Toprağımız çok verimli. İnsan gücümüz toprak işlemeye yatkın, emekçi. Kuraklığa ve sıcağa dayanıklı ürünlerden yeni bir ürün deseni belirleyerek yeni başarı hikayeleri yazmak, gücümüzü katmadeğere dönüştürmek zorundayız” diyen MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, bu konuda herkese görev düştüğünü söyledi.

Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) koordinatörlüğünde; Mersin Büyükşehir Belediyesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ortaklığında yürütülen “Bitkilerin Sesine Kulak Verin, İklim Değişikliğine Uyum Sağlayın” isimli Projenin açılış toplantısı düzenlendi. İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı kapsamında hazırlanan projeyle Mersin’de küresel iklim değişikliğine yönelik tarımsal dayanıklılığın arttırılması için alternatif tarımsal bitki tür ve çeşitlerinin belirlenmesi ve alternatif ürün yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması hedefleniyor. 18 ay sürecek proje kapsamında aktif üretim yapan 300 çiftçiyle 50 ziraat mühendisine ulaşılması planlanıyor. Proje kapsamında önümüzdeki süreçte Mersin İklim Değişikliği ve Tarım Çalıştayı düzenlenmesi, İklim Değişikliği İçin Mersin Tarımsal Kültür Bitkisi Türleri Önerisi Raporu ile İklim Değişikliği İçin Mersin Tarımsal Kültür Bitkilerini Yetiştirme Yöntemleri Raporu hazırlanması hedefleniyor. İklim değişikliği ve tarımda farkındalığın artırılması, İklim Değişikliği ve Tarımsal Üretim Adaptasyon Merkezi kurulması, Mersin Tarım Sektörü ve İklim Değişikliği Platformu Kurulması son olarak Uluslararası Akdeniz İklim Değişikliği ve Tarım Konferansı düzenlenmesi de hedefler arasında.

Çakır: “Değişime uyum sağlayanlar ayakta kalır”
Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, her fırsatta Oda olarak ekonomi ve çevre adına hayati olabilecek konuları önceleyip vizyonprojelerine odaklanacaklarını söylediklerini hatırlattı. Bu noktada en hayati gördükleri konulardan birisinin de tarım ve tarıma dayalı sanayi ile hemen her alanı etkileyen iklim değişikliği konusu olduğunu vurgulayan Çakır şunları söyledi:
“İklim değişikliğinin olumsuz etkileri insanın etkisiyle hızlansa da yeni bir olgu değil. Bunu tamamen durdurmak da mümkün değil. O halde yapılması gereken buna uyum sağlamak. 8 milyar yıllık dünya yaşamı bize değişimlerde, özellikle yıkıcı değişimlerde ayakta kalanların güçlüler değil, değişimlere hızlı uyum sağlayanlar olduğunu öğretti. Eğer bu uyumu hızlandırmazsak, gerçek anlamda karanlık bir manzara ile karşı karşıya kalacağız.”

“Sorunlarla gerçekçi şekilde yüzleşip önlem almalıyız”
Bölge özelinde hava sıcaklıklarının artması ve sıcak mevsimlerin uzamasının Akdeniz sineği gibi zararlı böceklerin artmasına neden olduğunu hatırlatan Çakır, bu durumun meyvelerin zamansız olgunlaşıp rekolte fazlası olarak ürünün dalda kalmasına neden olduğunu söyledi. Mevsim dışı ani sıcaklık farklarının ürünleri yok ettiğini aktardı. Önlem alınmaması halinde bu olumsuzlukların kalıcı sonuçlar olarak yerleşeceğine işaret eden Çakır, “10 yıl sonra, bölgemizde belki de bugün yetiştirdiğimiz ürünler yetişmeyebilir. Bugün yapılan yatırımlar boşa çıkabilir. Bu sadece bir sektörün değil, ekonominin sonu olur.Bunları karamsar ve umutsuz bir tablo çizmek için değil, gerçekçi şekilde konuyla yüzleşmek, önlem almak ve geleceğimizi kurtarmak adına söylüyorum” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.