BAŞKAN SEÇER: “TÜRKİYE’DE BÜYÜKŞEHİRLERDE EN UCUZ BELEDİYE EKMEĞİNİN SATILDIĞI YER MERSİN’DİR”
“DAHA MODERN BİR EKMEK FABRİKASI YAPACAĞIZ”
“BİZ DE ARZU ETMEYİZ; NE EKMEK, NE YAĞ, NE AKARYAKIT KUYRUĞU OLSUN”
“10 ARALIK’TA YEREL EŞİTLİK EYLEM PLANIMIZI AÇIKLAYACAĞIZ”
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Meclis toplantısında, MER-EK Halk Ekmek Büfeleri önünde oluşan kuyruklar gündeme geldi. Başkan Seçer, 40 büfede günlük 70 bin ekmeği vatandaşlara ulaştırdıklarını belirterek, “Bu olağanüstü ekonomik hal günlerinde biz de arzu etmeyiz; ne ekmek kuyruğu olsun, ne yağ kuyruğu olsun, ne akaryakıt kuyruğu olsun. Üzüntüyle takip ediyoruz” dedi.
Gelişmiş teknolojiye sahipyeni bir ekmek fabrikası kuracaklarını, bunun için yer belirlemeye çalıştıklarını ifade eden Başkan Seçer, Halk Ekmek Büfelerinde ekmek fiyatlarının sabit olduğunu vurguladı. Seçer, “Bizim büfelerimizde ekmeğin fiyatı bir 1 TL’dir. Türkiye’de büyükşehirlerde belediye ekmek fabrikalarında ekmeğin en ucuz satıldığı yer Mersin’dir” diye konuştu.
10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’ne dair de açıklamalarda bulunan Başkan Seçer, “Yarın bu önemli günü kutlarken, aynı zamanda Büyükşehir Belediyemiz ve kentimiz için çok önemli bir adımı atacağız. Yerel Eşitlik Eylem Planımızı kamuoyuna açıklayacağız” dedi.
MERSİN/ (FOTOĞRAFLI-GÖRÜNTÜLÜ)
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2021 Yılı Aralık Ayı Birinci Birleşim Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in başkanlığında gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi MER-EK Halk Ekmek Büfeleri önünde oluşan kuyrukların Meclis’te gündeme gelmesi üzerine konuşan Başkan Seçer, 40 satış noktasında günde 70 bin ekmeği 1 TL’den halka ulaştırdıklarını söyledi. Daha modern bir ekmek fabrikası kuracaklarını da duyuran Seçer, “Türkiye’de büyükşehirlerde belediye ekmek fabrikalarında ekmeğin en ucuz satıldığı yer Mersin’dir” dedi.
“İnsan hakları, günlük siyasetin sınırlarına hapsedilmeyecek kadar önemlidir”
Başkan Seçer, toplantının başındaki gündem dışı konuşmalar kısmında 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’ne dair açıklamalarda bulundu. Bu yıl Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabulünün 73’üncü yıldönümü olduğu vurgulayan Seçer, “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi; ırkı, dili, dini, rengi, cinsiyeti, serveti, siyaseti ne olursa olsun herkesin doğuştan eşit haklara sahip olduğunu kabul etmiş ve bu hakları tüm halklara ve milletlere ortak ideal olarak ilan etmiştir. Bugün de bu değerlere sonuna kadar bağlı kalmalıyız. Çünkü insan hakları, günlük siyasetin sınırlarına hapsedilmeyecek kadar önemli ve kıymetlidir” dedi.
“Yerel Eşitlik Eylem Planımızı kamuoyuna açıklayacağız”
Temel insan haklarından bir tanesinin temiz, güvenli ve sağlıklı bir kentte yaşama hakkı olduğunun altını çizen Başkan Seçer, “Bu hak ayrımsız bütün insanlar için geçerlidir. Büyükşehir Belediyesi olarak biz de kentimize ve kentimizin doğasına, toprağına, suyuna, kültürüne yönelen her türlü girişimi aynı zamanda tüm vatandaşlarımıza ve ortak geleceğimize yapılmış bir tehdit olarak değerlendiriyoruz. Tüm hizmetlerimizi de bu çerçevede uyguluyoruz” diye konuştu. Yerel Eşitlik Eylem Planı’yla ilgili bir duyuruda da bulunan Seçer, “Yarın bu önemli günü kutlarken, aynı zamanda Büyükşehir Belediyemiz ve kentimiz için çok önemli bir adımı atacağız. Yerel Eşitlik Eylem Planımızı kamuoyuna açıklayacağız” ifadelerine yer verdi.
“AKSA Doğalgaz’ın çalışmasından sonra Göçmen Katlı Kavşak inşaatını başlatacağız”
Göçmen Katlı Kavşağı Projesi kapsamında diğer kurumların ardından AKSA Doğalgaz’ın bölgedeki deplase çalışmalarına başladığını belirten Başkan Seçer, “Deplase işlemlerinin tamamlanabilmesi için 8 Aralık ile 20 Aralık 2021 tarihleri arasında yol kapatma işlemlerini gerçekleştireceğiz. Diğer deplase çalışmalarını kurumlar tamamladılar. AKSA Doğalgaz’ın bu çalışmasından sonra da Göçmen Katlı Kavşak inşaatını başlatacağız” dedi.
MESKİ’nin Eğriçam Mahallesi’ndeki altyapı çalışmalarına da değinen Seçer, “Ayrıca MESKİ yine o bölgede, Eğriçam Mahallesi’ne ait toplam 27 bin 75 metrelik içmesuyu şebeke rehabilitasyon çalışmalarına devam ediyor. Bu çalışmalar da 29 Ocak’ta sona erecek. Vatandaşlarımıza anlayışları için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“Silifkemize ve etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileğimi iletiyorum”
Mersin’de etkili olan yoğun yağışlar nedeniyle Silifke’de yaşanan su taşkınlarına ve baskınlara dair de açıklamalarda bulunan Başkan Seçer, “Meteoroloji’nin açıkladığına göre Silifke ilçemize dün metrekareye toplamda 46.8 kilogram yağış düştü. Bunun da 41.2 kilogramı 6 saat içerisinde gerçekleşti. Yağış nedeniyle Saray, Mukaddem ve Göksu Mahallelerindeki cadde ve sokaklar sular altında kalırken; Atakent ve Taşucu Mahallelerinde bazı işyerleri ile Bucaklı Mahallesi’nde kurulan semt pazarını su bastı. Toplamda 75 vakaya itfaiyemiz ve MESKİ ekiplerimiz tarafından müdahale edilmiştir. Silifkemiz’e ve etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileğimi iletiyorum” ifadelerine yer verdi.
Başkan Seçer, 20 yeni itfaiye aracı aldıklarını bildirdi
İtfaiye aracı alımına ilişkin konuşan Başkan Seçer, 20 yeni itfaiye aracı aldıklarının bilgisini paylaştı. Seçer, “Bu ay sonunda tarafımıza teslim edilecek. Daha kısa dorseli, dar sokaklara girebilecek, manevra kabiliyeti yüksek araçlar bunlar. Çamlıyayla gibi ihtiyaç duyulan alanlara zaten göndermek üzere bu yeni araçları aldık” dedi.
“Biz de arzu etmeyiz; ne ekmek, ne yağ, ne akaryakıt kuyruğu olsun”
Bir Meclis üyesinin, Mersin Büyükşehir Belediyesi MER-EK Halk Ekmek Büfeleri önünde oluşan kuyrukları Meclis gündemine taşıması üzerine Başkan Seçer, detaylı bir açıklama yaptı. MER-EK Halk Ekmek Fabrikası’nda günde 70 bin ekmek üretip 40 satış noktasında 1 TL’den halka ulaştırdıklarını söyleyen Başkan Seçer, bir ekmeğin kendilerine maliyetinin 1,8 TL olduğuna dikkat çekti. Seçer, “Doğaldır. Bunlar bir anlamda sosyal katkı oluyor. Özellikle bu olağanüstü ekonomik hal günlerinde biz de arzu etmeyiz; ne ekmek kuyruğu olsun, ne yağ kuyruğu olsun, ne akaryakıt kuyruğu olsun, ama bunları siz de söylediniz. Üzüntüyle takip ediyoruz” dedi.
“Daha modern bir fabrika yapacağız”
Yeni bir ekmek fabrikası projelerinin de olduğunu duyuran Başkan Seçer, “Yer arayışı içerisindeyiz. Toroslar bölgesinde de bazı belirlenen imar çalışmalarında belediye hizmet alanlarında lokasyon olarak da uygun bir yer belirlemeye çalışıyoruz. Muntazam, daha modern bir fabrika yapacağız. Bu demode olmuş bir fabrika. Birim ekmeğin maliyeti yeni teknolojiye göre bu teknolojilerde çok fazla. Yeni fabrikada yeni ekmek çeşitleri de üreteceğiz. Tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, diyet ekmeği gibi bu tarz ekmekleri de çıkarmayı düşünüyoruz. Ekmek meselesi budur. Tabi biz de arzu etmiyoruz; buğday fiyatları, un fiyatları, akaryakıt fiyatları, girdi fiyatları her şey altüst. Bu şartlarda en iyisini yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
“70 bin ekmek üretimi yapıyoruz, zorluyoruz kapasiteyi”
Başkan Seçer, toplam 40 Halk Ekmek Büfesi’nde kendi ekonomik kazançlarını elde etmeye çalışan kadın emekçilerin satış gerçekleştirdiğini ifade ederek, şunları söyledi:
“Ne Türkiye siyasetine ne bir tartışmaya meydan verecek bir sözcüğüm yok. Sabah 06.30’da açılıyor, 17.00’de kapanıyor. Şu anda Pazar günleri kapalı fabrika. Fabrikanın bakımı, temizliği vesaire. Bu çok demode bir teknoloji. Çok demode, hatta biz onu yeniledik. Sanıyorum 6 ay mı kapalı tuttuk, 4 ay mı kapalı tuttuk… Bazı aksamlarını yeniledik çünkü ekmek gramajları tutmuyordu, çok büyük sıkıntılar vardı. Şimdi daha iyi ama ‘yenileyeceğiz’ diyoruz. Yani kucağımızda bulduğumuz sistem buydu. Şu anda yönetime geldiğimizde burası 25 bin, 20 bin, 30 bin ekmek üretiyordu, tutanakları bulun. 55 bine çıktığı günler olmuş olabilir, biz teslim aldığımız günlerdeki rakamı söylüyoruz. Biz de 40 bin, 50 bin yaptık. Şimdi en son bana gelen rakamlarda 70 bin üretim yapıyoruz, zorluyoruz kapasiteyi. Bir gün de biz vatandaşlarımıza ‘unumuz bitti, depomuzda unumuz yok’ diye bir davranış içerisinde olmuyoruz.”
“Büfelerimizde ekmeğin fiyatı bir 1 TL’dir”
Başkan Seçer, Halk Ekmek Büfelerinde ekmek fiyatlarının sabit olduğunu vurgulayarak, “Bizim büfelerimizde ekmeğin fiyatı bir 1 TL’dir. Bunun dışında bir satış fiyatı varsa bu uygun bir satış değildir. Gerekli müeyyideyi uygularız. O büfeyle, tırnak içinde o işletmeci diye tabir ettiğiniz kardeşimizle protokolü ya da sözleşmeyi feshederiz. Ekmek 1 TL’dir, bunu yapamazlar. Aykırı iş yapıyorlar, ben ilk kez sizden duyuyorum böyle bir şeyi. Farklı ekmek tipleri var; bizim normal standart ekmeğimiz 1 TL. Kepekli ekmeğimiz 1.25 TL. Bakın bir trajik durum yaşanıyor aslında. ‘Gülüyoruz ağlanacak halimize’ diye bir tabir vardır. Bunu bir siyasi tartışma konusu yapmak benim için hicap verici bir durum. Belediyemiz, yerel yönetimimiz mevcut koşullarda dezavantajlı insanlarımıza, yurttaşlarımıza ekstra katkı sağlamak için inanın elinden geleni yapıyor, yapmaya devam edecektir. Ekmek de bunlardan bir tanesi. Şunu unutmayın; Türkiye’de belediye ekmek fabrikalarında satılan ekmeğin büyükşehirlerde en ucuz satıldığı yer Mersin’dir. En ucuz. Biz zaten diğer büyükşehirlerde de ekmek fiyatlarını biliyoruz, listemiz var bizim. Zaten yaptığımız değerlendirmelerde onlar da bize referans oluyor. Durum bundan ibarettir” diye konuştu.
Başkan Seçer, çölyak hastalarına da 60 kuruştan glütensiz ekmek ulaştırdıklarını, dezavantajlı yurttaşlara bu ekmekleri ücretsiz verdiklerini belirterek, ekmek üretimine devam etmek için imkanlarını sonuna kadar kullandıklarını söyledi. Seçer, “Aralık ayı esnaf için iş adamı için dert ayıdır. Dönem faizi, devre sonu faizleri vesaire. Bankalardan kredi almış herkes, krediyle dönüyor işletmeleri. Bize hizmet satanlar hakedişlerini patır patır getiriyor, parayı istiyor. Bakın inanın bana Ekmek Fabrikası unsuz kalmasın diye; buradan şimdi dinliyorlarsa müteahhitler, kendi kendimi ihbar etmiş olacağım bir anlamda. Oradan kıstık, şuradan kıstık un bedellerini yatırıp tekrar alabilme adına” dedi.
“Belediyemiz 64 bin ailemize, 640 ton un dağıtımını gerçekleştirmiştir”
Başkan Seçer, 64 bin aileye un dağıttıklarının bilgisini paylaşarak, şunları söyledi:
“640 bin kilogram yani 640 ton. Her aileye 5’er kiloluk paketler halinde ikişer taneden toplam 10 kilo dağıttık. Bunu akşamdan sabaha yapamazsınız. Bunu en az 6 ay önceden planlayacaksınız. Bunu da belediyenin yönetimsel ferasetini gösterme açısından söyledim. Biz bugünlerin dünya tahvil piyasaları, gelişmeler, döviz kurlarındaki oynaklık, iç ekonomik gelişmeler, dış ekonomik gelişmeler… Bütün bunları göz önüne alarak; bu süreçlerde gıdaya erişimde büyük sıkıntıların olacağını öngördük ve hazırlığımızı yaptık. Bu olay patlak verdiğinde, yani ekmek fiyatları arttığı dönemlerde, biz ailelerimize, vatandaşlarımıza un dağıtıyorduk. Bunu da Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin politikalarını belirlerken ne kadar gerçekçi, ne kadar işine bağlı, işini takip eden bir yapıda olduğunu göstermesi açısından çok önemli diye söyledim.”
GENEL
22 Aralık 2024GÜNCEL
22 Aralık 2024GENEL
22 Aralık 2024GENEL
22 Aralık 2024GENEL
22 Aralık 2024GÜNCEL
22 Aralık 2024GENEL
22 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.