HPV AŞISI ÜCRETSİZ OLMALIDIR
Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında “Kadının Cinsel Sağlığı ve Hakları” konulu sempozyum düzenlendi. Sağlıklı yaşam hakkı için HPV aşısının ulusal aşı programına dahil edilmesi gerektiği vurgulandı.
Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Gülce Dida Çavdar’ın moderatörlüğündedüzenlenen sempozyumaİzmir Buca Seyfi Demirsoy Kadın Hastalıkları ve Doğum Op. Dr. Ozan Can Polat, Uzm. Kln. Psk. Sıla Dükel, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Gönüllü Avukatı Derya Demir konuşmacı olarak katıldı.
“HPV AŞISI ÜCRETSİZ OLANA KADAR YASAL ZORUNLULUKLARI YERİNE GETİRECEĞİZ”
Mersin Barosu yönetim kurulu üyeleri, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Kadın Şube Müdürü Edibe Sahil, avukatların ve vatandaşların katılımıyla, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen sempozyumun açılış konuşmasını yapan Mersin Barosu yönetim kurulu üyesi Av. Çiğdem Ataş Erçolak, rahim ağzı kanseri farkındalık ayı kapsamında, daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da HPV aşısının ücretsiz olması için yürütülen çalışmalara katkı sunmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, Mersin Barosu olarak, HPV aşısının ücretsiz olana kadar tüm yasal zorunlulukları yerine getireceklerini söyledi.
“CİNSEL TABULAR YIKILMALI”
Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanımız Av. Gülce Dida Çavdar konuşmasında, Türkiye’nin, Dünya Ekonomik Forumu toplumsal cinsiyet eşitsizliği sıralamasında, 146 ülke arasında 127. sırada olduğunu, uzmanların bunun en önemli nedenlerinden birinin de müfredata, yaşa uygun yapılandırılmış kapsamlı cinsel sağlık eğitiminin dahil edilmemesi ve cinselliğin hiç konuşulmaması görüşünde olduğunu belirtti. Cinsel eğitimin okullarda müfredata konulması gerektiğini belirten Çavdar, “Bireyin en temel hakkı olan sağlık hakkı ve yaşam hakkı kapsamında, cinsel sağlığın cinsel tabuların yıkılması ve doğru bilgiye erişimle başarılı bir şekilde desteklenebileceğini düşünüyoruz” dedi.
“YILLIK TARAMA ERKEN TEŞHİSTE ÇOK ÖNEMLİDİR”
Op. Dr. Ozan Can Polat konuşmasında, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, cinsel sağlığın önemi, HPV tanı süreci, HPV bulaş yolları, HPV enfeksiyonunun servikal kanserlerle ilişkisi, rahim ağzı kanseri belirtileri, erken teşhis, tedavi yöntemleri hakkında bilgiler vererek, Türkiye’de her yıl beklenen rahim ağzı kanseri olgu vakasının 1364, her yıl beklenen ölüm sayısının 762 olduğunu belirtti. Rahim ağzı kanderinin en çok önlenebilir kanser türü olduğunu belirten Polat, yıllık taramanın mutlaka yapılmasının erken teşhiste çok önemli olduğunu vurguladı. HPV aşısının hem kadınların hem de erkeklerin olması gerektiğini söyleyen Polat, aşılamanın 9-26 yaş arasının en etkili dönemi olduğunu ifade etti.
“CİNSEL EĞİTİM DOĞUMDAN İTİBAREN BAŞLAR
Uzm. Kln. Psk. Sıla Dükel ise konuşmasında, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve travma, cinsel yolla bulaşan hastalıkların kadın ruh sağlığı üzerindeki psikososyal etkileri ve tedavi yöntemleri, cinsel sağlık eğitimi, bilinçlendirme, cinsel sağlık eğitiminin önemi ve hakkında bilgilendirme yaptı.Cinsel sağlık eğitiminin ve farkındalığın önemli olduğunu belirten Dükel, cinsel eğitim doğumdan başlayan ergenlik dönemini de içine alan ve ailede başlayan bir süreç olduğunu, 0-6 arası çocuklara mahremiyet eğitimi verilmesinin önemli olduğunu söyledi.
“ÜCRETSİZ HPV AŞISI MÜCADELESİNİ KAZANACAĞIMIZA İNANIYORUZ”
Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Gönüllü Avukatı Derya Demir ise konuşmasında, Sağlık ve yaşam hakkı, HPV aşısı neden ücretsiz olmalıdır? HPV aşısının bedelinin iadesi için hukuksal süreç ve yöntemleri hakkında bilgiler vererek, “Sağlıklı yaşam hakkını bir bütün olarak düşünmeden, biz yaşam hakkına sahibiz diyemeyiz. Dayanağımız Anayasa ve taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerdir. Anayasa’nın 2. maddesine göre, Türkiye Cumhuriyeti sosyal devlettir. Sosyal devlet ilkesi, yurttaşların sağlıklı yaşam hakkına kavuşması için devletin tüm önlemleri alması ve tüm yükümlülüklerini yerine getirmesi demektir. Dolayısıyla HPV aşısı, ulusal aşı programına dahil edilmelidir. Açtığımız davalarda bilirkişi raporları, aşının ücretsiz olması konusundaki mücadelemizin bilimsel olarak ne kadar haklı olduğunu da kanıtlamış oldu. Bunun için de insanlığa düşen görev, mücadele ve sabırdır.Ücretsiz HPV aşısımücadelesini kazanacağımıza inanıyoruz” ifadesi kullandı.
İnteraktif katılımın sağlandığı sempozyumun sonunda panelistlere teşekkür plaketi takdim edildi.
GÜNDEM
14 gün önceGENEL
22 Ocak 2025GÜNCEL
22 Ocak 2025GENEL
22 Ocak 2025GENEL
22 Ocak 2025GENEL
22 Ocak 2025GÜNCEL
22 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.