-TARSUS’TA, ULUSLARARASI TARIM ÇALIŞTAYI BAŞLADI
– TARSUS’TA TARIMIN GELECEĞİ ŞEKİLLENİYOR
Tarsus Belediyesi tarafından düzenlenen”Uluslararası Tarım Çalıştayı” başladı.2 gün boyunca sürecek olan çalıştayınönemini vurgulayan Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç,“Tarsus, Çukurova’nın bereketli topraklarında tarımın kalbi olmaya devam ediyor. Bugün sadece Tarsus’un değil, tüm ülkemizin ve dünyanın tarımı için önemli adımlar atacağız.” dedi.
Tarsus Belediye Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü koordinesinde gerçekleşen Uluslararası Tarım Çalıştayı’nın birinci gününde “Tarımsal Kalkınma ve Kooperatifçilik”, “Tarımda Yenilikçi Uygulamalar ve Araştırmalar”, “Bitki Sağlığı ve Tarım- Sürdürülebilir Çözümlerle Geleceği Şekillendirmek” gibi farklı içerikler ele alındı.Konuşmaların sonunda katılımcılara plaketleri takdim edildi. Aynı zamanda çalıştay kapsamında Tarsus’un yöresel ürünlerini tanıtan standlar kuruldu.
“DÜNYA TARIMI İÇİN DE BİR ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR”
Tarsus’ta tarımın dünya için önem teşkil ettiğinin altını çizerek konuşmalarına başlayanTarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, “Tarsus, Çukurova’nın bereketli topraklarında yer alan, tarımın tarih boyunca şekillendiği ve geliştiği kadim bir şehir. Toprağı, iklimi ve zengin tarımsal çeşitliliğiyle sadece ülkemiz için değil, dünya tarımı için de bir örnek teşkil ediyor. Bugün burada, bu eşsiz coğrafyada, sürdürülebilir tarım ve tarımın geleceği gibi hayati konuları ele almak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz.” diye ifade etti.
“DOĞAL KAYNAKLARIN TÜKENMESİ HEPİMİZİ ORTAK BİR SORUMLULUKLA KARŞI KARŞIYA BIRAKIYO”
Konuşmalarına devam eden Başkan Boltaç, “Küresel ısınma, doğal kaynakların tükenmesi hepimizi ortak bir sorumlulukla karşı karşıya bırakıyor. İşte bu noktada, sürdürülebilir tarım, yalnızca toprağın korunmasını değil; aynı zamanda çiftçimizin emeğini, alın terini ve geleceğini garanti altına almayı ifade ediyor. Biz Tarsus Belediyesi olarak, hem üretiyor hem de çiftçilerimizin daha verimli ve doğal yöntemlerle üretim yapabilmesi için eğitimden, destek projelerine kadar birçok çalışma yürütüyoruz.” şeklinde konuştu.
“ÇALIŞTAYIMIZ ÜLKEMİZ VE DÜNYA TARIMINA DA ÖRNEK OLACAK”
Başkan Boltaç, çalıştayın önemine vurgu yaparak, “Bu çalıştay, sadece bir bilgi paylaşım platformu değil; aynı zamanda üreteceğimiz çözümlerle somut adımlar atacağımız bir ortak akıl zemini olacaktır. İnanıyorum ki, buradan çıkan fikirler, Tarsus’un bereketli topraklarını daha güçlü yarınlara taşımakla kalmayacak; aynı zamanda ülkemiz ve dünya tarımına da örnek olacaktır.Sizleri, bu iki günlük çalıştayda hep birlikte, toprağın hakkını koruyarak geleceğe daha sağlam bir miras bırakacağımıza yürekten inanıyorum.” ifadelerine yer verdi.
“ÜRETİMİN HER AŞAMASINDA YANLARINDAYIZ”
Üretim konusunda yapılan çalışmalara yer veren Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili ve Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Abdullah ŞelçukŞahutoğlu “ Kırsal alanlara tarımsal hizmetlerin götürülmesi önemli. Yerel yönetimler bu faaliyetleri yaparken kırsalda üretici örgütleri ve aynı zamanda kooperatifler aracılığıyla bu destekleri vermesi üreticilerin gerek doğrudan, gerek kooperatifler aracılığıyla destek almasını kıymetli görüyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak hem bitkisel hem de hayvansal destekler vermeye devam ediyoruz. Üretimin her aşamasında yanlarındayız. Tarsus Belediye Başkanımız Ali Boltaç olmak üzere uluslararası Tarım Çalıştayı’nda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
“TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ KONULARINDAN BİRİNİ ELE ALMAKTAN BÜYÜK MEMNUNİYET DUYUYORUM”
Tarımın geldiği noktayı anlatarak konuşmalarına başlayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Doç. Dr. Gökhan Günaydın “Türkiye’nin en önemli konularından birini ele almaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Sevgili Belediye Başkanımız Ali Boltaç’ı ve tüm ekibini kutluyorum.Tarım bir tek sözcük ama milyonlarca kır emekçisini ilgilendiren bir konu.Tarım yoksa aslında yaşam yok. Kentlerde yaşayan insanlarıözellikle ise kent yoksullarını ilgilendiren bir konu. Diğer taraftan tarım sanayi bağlantılarının üzerinden sanayi sektörünü ve tüm ekonomiyi ilgilendiriyor.” diye ifade etti.
“BU MEMLEKET YILDA 10 MİLYON DOLAR DÜZEYİNDE DIŞ TİCARET AÇIĞI VERİYOR”
“Tarım bir taraftan doğayı ekolojiyi, iklimi etkiliyor” diyen Günaydın, “Bir taraftan da oradaki etkilenmeleri doğrudan üzerinde hissediyor. Böylesine çok fonksiyonlu bir konuyu konuşuyoruz. Tarım demek bir ülkenin, tüm dünyanın temelini ilgilendiren asıl faaliyet alanı demektir.Peki nasıl bir durumdayız. Türkiye’nin 86 milyon nüfusu var. Bu memleket yılda 10 milyon dolar düzeyinde dış ticaret açığı veriyor. Bu rakamlar tartışmaya kapalıdır. Türkiyebuğdayda net ithalatçı bir bölgedir. Yılda 10 milyon ton ithal ediyor.” şeklinde konuştu.
“KALDIRALIM BİZ GEN BANKASININ ÜZERİNDE AŞIYORUZ”
Konuşmalarına devam eden Günaydın, “Önce bu durumları saptayacağız, sonra ise bu durumu nasıl yönetebiliriz diye bakacağız. Türkiye Dünya’da 10 bin yıl evvel tarımın başladığı topraklar.Anadolu 78 hektar yüzölçümüne sahip. Ayağımızı kaldıralım, biz gen bankasının üzerinde yaşıyoruz. Ama bu gen bankası kendisini doyuramayacak noktadadır.” dedi.
“KADINLARIMIZI ÜRETİMİN İÇERİSİNDE BULUNDURMAMIZ LAZIM”
Kadınların her zaman üretimde yer almaları gerektiğinin altını çizen CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, “Şimdi kırsalda tutunabilmek için bir kere kadınlarımızı tutmamız lazım, kadınlarımızı üretimin içerisinde bulundurmamız lazım. Köy okullarını kapatmamak lazım, mutlaka okulların olması gerek. Kadınlarımızın sosyal hayatını düzenlediğimiz zaman onların gerçekten yaşadığı yerde mutluluğunu sağladığımız andan itibaren tarımın da kırsalın da büyüyeceğine inanıyorum.” diye belirtti.
“İTHALAT BİR ÇÖZÜM DEĞİLDİR”
Türkiye’nin son yıllardaki durumunu ifade eden Erhan Adem, “14 yılda kırmızı ete harcadığımız para 12 Milyar Dolar. 2021’de sığır etin kilogramı 65 TL’ydi. Bugün 700 TL. İthalat bir çözüm değildir, aksine yapılmış en büyük ihanetlerden birisidir.” diye ifade etti.
“ÇİFTÇİ ÜRÜNDEN PARA KAZANAMAZ HALE GELDİ”
Türkiye’nin kırsalında yaşanan azalmadan dolayı yaşanılan sorunları belirten Adem, “Kırsalda yaşayan insanların sayısı azalıyor, çünkü çiftçi üründen para kazanamaz hale geldi. Bizler tüketiciler olarak gıdaya ulaşmakta zorluk çeker olduk. Yani hükümet aslında şunu başardı, hem üreteni yok etti, hem de tüketiciyi alamayacak hale getirdi. Hükümet tarımı da yönetemedi.Günübirlik kurtarma politikalarına gidecek yol izleniyor.Bugün biz toprak ve hayvan varlığı sayımızı bilmiyoruz.Bir sayım, uygulama ve metot yok.” dedi.
“1-5-10 VE 20 YILLIK PLANLAMALAR YAPILIR”
Yapılması gereken planlamaların altını çizen Adem, “Tarım nasıl kurtarılır hayvancılığımızı planlama yapılırken, 1-5-10 ve 20 yıllık planlamalar yapılır. Aynı zamanda hayvancılıkta ithalat lobilerinden kurtarılsın. Ama istenilen bu değil. Etlerin ve sığırların hangi ülkeden, hangi şirketten getirileceği bellidir.İthalattan çok büyük paralar kazanan yandaşlar vardır. Milli servetimizin nereye gidildiği bilinsin.” şeklinde ifade etti.
GENEL
27 Aralık 2024GÜNCEL
27 Aralık 2024GENEL
27 Aralık 2024GENEL
27 Aralık 2024GENEL
27 Aralık 2024GÜNCEL
27 Aralık 2024GENEL
27 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.