DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 3348284-2,11%
Mersin
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ABONE OL
Mayıs 17, 2024 06:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

STK lar üniversite gençliği ile buluşması
, Bizleri siz gençlerle buluşturan Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu ve Mersin SHUDER işbirliği ile hazırlanan bu organizasyonu önemsiyor ve çok teşekkür ediyoruz

Kim bu Türk Kadınlar birliği dersek;
Türk Kadınlar Birliği, Türkiye’de kadın hakları ve eşitlik mücadelesi için önemli bir rol oynayan bir sivil toplum kuruluşudur. Kuruluşunun tarihi, cumhuriyetin yakın tarihine dayanmaktadır. 1924 kutulmuş 100 yıllık dünyada ve ülkemizde bir ilktir.
Türk Kadınlar Birliği’nin tarihçesi hakkında kısa bir bilgi: ile anlatırsak
Kadınlarımız Milli Mücadele döneminde oldukça önemli roller üstlenerek hem cephe gerisinde hem sağlık hizmetleri gibi alanlarda gösterdikleri özverili çalışmalarında savaşın kazanılmasına katkı sağlamasının Verdiği cesaretle Kadınlar Halk Fırkası adı altında ülkenin ilk siyasi partisi kurulur resmi makamlara müracaat edilir
. Ancak dönemde kadının seçme ve seçilme hakkı olmadığı için parti kuramayacakları bildirilir.
Dönemin takipçisi sevgili atamız Mustafa Kemal Atatürk kadınlarımıza vaz geçmeyin dernek kurun ve bu hakkınızı dernek çatısı altında arayın demesi üzerine bu iradeyi arkasına alan kadınlar çalışmalara başlar

Kuruluş Dönemi: Ülke büyük bir toplumsal dönüşümün ortasındaydı. Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünden sonra kurulan Türkiye Cumhuriyeti, çağdaşlaşma ve reformlarla yeni bir kimlik oluşturmaya çalışıyordu. Bu süreçte kadın hakları da gündeme gelmesi kurdukları partiyi derneğe dönüştürürler
Kurucular:
Türk Kadınlar Birliği’nin kurucuları arasında ünlü Türk feministler ve kadın hakları savunucuları bulunmaktadır. Kurucu başkan Nezihe Muhiddin Bunlar arasında birçok önemli isim yer almata gönümüzde en çok bilinen Halide Edib Adıvar, Atamızın eşi Latife hanımında büyük desteği olmuştur.
Amaçlar: Türk Kadınlar Birliği, kadınların eğitim, çalışma hayatı, siyaset ve sosyal haklarını savunmayı amaçlayan bir organizasyon olarak kuruldu. Özellikle kadınların seçme ve seçilme hakkını elde etmeleri, eğitimlerinin teşvik edilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için çaba harcadılar.
Faaliyetler: Birlik, kadınların eğitimine destek verdi, okuma yazma kampanyaları düzenledi, kadınlar arasındaki dayanışmayı artırdı, kadın hakları için kampanyalar yürüttü ve kadınlar arasında bilinç oluşturmayı hedefledi.
Tarihsel Katkıları: Türk Kadınlar Birliği, Türkiye’de kadın hakları hareketinin temel taşlarından biri olarak kabul edilir. Özellikle 1926 yılında kabul edilen Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilmesi 1930 yılında belediye seçimlerine 1933 yılında köy ihtiyar heyetlerine 1934 yılında ise Millet Vekil seçme ve seçilme hakkını elde etmelerinde etkili oldular. 1935 yılında atamızın himayesinde dünya Kadınlar birliği toplantısına ev sahipliği yaptılar

1935 yılında yapılan 5.Dönem milletvekili seçimlerinde, Meclis’e 18 Kadın milletvekili girmiş ve Türk Kadınlar Birliği de, amaçlarını gerçekleştirdikleri düşüncesiyle, Dernek için fesih kararı almışlardır.

Ancak, 1949 yılında hakların, kazanılması için olduğu kadar, korunması ve geliştirilip, genişletilmesinin de gerekliliği karşısında Dernek, kurucularının başında Mevhibe İnönü’nün de yer aldığı yolacan kadınlarımız gayreti ile 13 Nisanda yeniden kurulmuştur.
Türk Kadınlar Birliği, 1954 yılında da, Bakanlar Kurulu kararıyla “Kamu Yararına Çalışan Dernek” statüsünü kazanmıştır.

Diğer sivil toplum örgütleriyle işbirliğine önderlik eden derneğimiz, nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımız için, yasalarda bulunan kadın-erkek eşitliğine aykırı hükümlerin ortadan kaldırılmasına özel önem vermektedir.

Bu konuda 1996 yılında başlatıp halen sürdürdüğü “Yasalar Önünde Tam Eşitlik “ kampanyası çerçevesinde Medeni Yasanın ve Ceza Yasasının değiştirilmesi başarısına da imza atmış ve halen başta Siyasi Partiler ve Seçim Yasaları olmak üzere, çeşitli yasa tasarılarının hazırlanmasına fiilen katkı…
,
—Yenilikçi fikirlerinizle faliyetlerimizin geliştirmesine yardımcı olabilirsiz. Yaratıcı çözümler ve projelerle STK’ların etkisini artıra bilirsiniz.

— Çalışmalarımıza aktif katılımla sahada görevler üstlene bilirsiniz. Gönüllü çalışmalar, etkinliklerin düzenlenmesi ve kampanyaların yürütülmesi gibi alanlarda destek saglaya bilirsiniz.
— Özelliklede Teknolojiye olan hâkimiyeti STK’ların dijital platformlarda varlık göstermelerine iletişimlerini güçlendirmelerine yardımcı olabilirsiniz.
Sosyal medya kullanımı, web sitesi yönetimi dijital pazarlama gibi becerilerle Bizlerin etkileşimini artıra bilirsiniz.
—Bizim aracılığımızla toplumsal farkında lığı artıra bilirsiniz.
Çevre, eğitim, sağlık gibi konularda bilinçlendirme kampanyaları düzenleyerek toplumum duyarlılığına artıra bilir ve dönüşüm sağlaya bilirsiniz.
Biz STK’larda liderlik rolü üstlenerek geleceğin liderleri olarak yetişmenize fırsat bula bilirsiniz.
Kısacası siz gençlerin enerjisi ve dinamizmi bizlerin tecrübesi ile birleştiğinde STK’ların etkisine katkı sağlayarak toplumsal dönüşümde önemli bir rol oynarsınız.
Geleceğimize erken yatırım yapın zira gelecek sizin

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.