DOLAR 35,2247 0.06%
EURO 36,8381 0.18%
ALTIN 2.977,480,32
BITCOIN 3371032-0,26%
Mersin
12°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hisarcıklıoğlu yeni sanayi havzası olarak ‘Çukurova’yı gösterdi:

Hisarcıklıoğlu yeni sanayi havzası olarak ‘Çukurova’yı gösterdi:

ABONE OL
Temmuz 3, 2022 14:56
Hisarcıklıoğlu yeni sanayi havzası olarak ‘Çukurova’yı gösterdi:
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hisarcıklıoğlu yeni sanayi havzası olarak ‘Çukurova’yı gösterdi

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Marmara Bölgesi’nde yatırım yapacak sanayi parseli kalmadığına işaret ederek, Ankara’dan başlayıp güneye, Mersin ve İskenderun’a doğru genişleyecek yeni bir sanayi havzası oluşturulup büyütülmesi gerektiğini söyledi. Ortak hareket edilmesi halinde sonuç alınabileceğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Herkes sanayi arazisi arıyor. Bu havza bakir ve müthiş fırsatlar var. Bundan da en çok istifade edecek olan Mersin’dir. İyi değerlendirelim” dedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Temmuz ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Hamit İzol başkanlığında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. İlçe Oda ve Borsa Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanları ile üyelerinin de katıldığı toplantıda eş zamanlı olarak Mersin İli Oda ve Borsaları Ortak toplantısı da düzenlendi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Mersin temaslarının ikinci gününde ilk olarak MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Meclis Başkanı Hamit İzol, ilçe oda ve borsa başkanlarıyla birlikte Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’ı ziyaret etti. Ardından MTSO Hizmet Binası’na geçen heyet, burada Oda bünyesinde hizmet veren Endüstriyel Tasarım ve KOBİ Danışmanlık Merkezi’nde (Atölye1886) incelemelerde bulunup verilen hizmetler hakkında bilgi aldı.

Oda ve Borsalar kentin ve sektörün sorunlarını konuştu

Toplantıya başkanlık yapan MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, Rifat Hisarcıklıoğlu’nun iki gündür Mersin’de olduğunu belirterek, “Sayın başkanımız bizi şereflendirdi. Her fırsatta sorunlarımızı gerekli yerlere iletip, çözümü noktasında gerekli adımları atarak bizleri rahatlatıyor. Kendisine teşekkür ediyoruz” dedi.

Kızıltan: “Üyelerimizin dış ticaretini artırmaya ağırlık veriyoruz”

Kent ekonomisi, oda çalışmaları ve yürütülen projeler hakkında bilgi veren MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, ardından kent ekonomisini geliştirmeye yönelik çalışmaların detaylarını aktırıp beklentileri şöyle sıraladı:

“Son dönemlerde kentimizin dış ticaretini artırmak adına Almanya, Moldova ve Brüksel’de önemli temaslarda bulunduk. Başta yaş meyve sebze olmak üzere ürünlerimize yeni pazarlar yaratma çabasındayız. Son olarak tarım sektörünü koruyup kollayacak, lobi çalışmalarını nasıl yürütebiliriz arayışıyla Brüksel’de önemli ziyaretlerde bulunduk. TOBB’un Brüksel’de muazzam bir merkezi var. Orası kendi evimiz ve ekibi de oldukça deneyimli. AB’de ihracat yaptığımız ülke sayısını artırmak amacıyla bu merkezimiz aracılığıyla birçok görüşme gerçekleştirdik. Bundan sonrasında temasları sürdürüp ivedilikle yol haritamızı belirleyeceğiz. Yine yaş meyve sebze sektöründe Avrupa’da etkin lobi yürüten kurumlar var. Bunlardan birisiyle görüştük ve MTSO olarak bu kuruma üye olacağız. Ayrıca sektördeki firmaları üye yapmaları için de öneride bulunup çalışmaları yoğunlaştıracağız. Bu görüşmelerdeki tespitlerimiz sonundaki taleplerimi sıralamak isterdim. İlk olarak AB’ye ihracatta önümüzdeki süreçte yeşil mutabakat kriterlerinin önemi artacak. Karbon salınımlarını ölçüp raporlayan danışmanların raporlarını akredite edecek kurum oluşturulmasını talep ediyoruz. AB ülkeleri ile tarım ve ticaret anlaşmaları artırılıp Gümrük Birliği anlaşmasının da güncellenmesini talep ediyoruz. Ukrayna ve Rusya arası savaş olumsuzluklar yarattı. Lojistik ve iş yapma potansiyelimizi geliştirmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Ticaret yasaklamaları değil, düzenlemelerle çözüme ulaşılmalı. Ayrıca döviz bozdurma sorunu ihracatçıların kredilerinin durdurulması da çözülmesi gereken beklentiler arasında.”

Başta Mersin Ana Konteyner Limanı olmak üzere kentin bekleyen yatırımlarını da hatırlatan Kızıltan, hızlanması noktasında destek beklediklerini söyledi.

Başkanlar taleplerini sıraladı

Kızıltan’ın ardından söz alan Tarsus TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Koçak, Tarsus OSB’nin genişleme alanındaki eksiklerin giderilmesi noktasında verdiği destek için Hisarcıklıoğlu’na teşekkür ederken Mut TSO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Aydın, Mut OSB’de 90 sanayi parselinde faaliyetin başladığını bildirip 47 parsel kaldığını ve destek beklediklerini söyledi. Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, bakliyat ihracatının artması için kırmızı mercimek, nohut ve fasulyeye getirilen ihracat yasakları konusundaki belirsizliklerin giderilmesini istedi. Buğday ve arpa alımlarında TMO’ya sağlanan avantaja da değinen Özdemir, haksız rekabetin önüne geçilmesi için bu avantajın da ortadan kaldırılması talebinde bulundu. Silifke TSO Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Kaynar Taşucu – Çeşmeli Otoyolu ve Silifke OSB genişleme alanı için destek isterken, Erdemli TSO Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sarı, Erdemli’de kurulması planlanan OSB ile ilgili bilgi aktarıp destek istedi.

Hisarcıklıoğlu: “Brüksel açılımınızı destekliyorum”

Sektörlerin sorunlarını ve taleplerini dinlemek için Mersin’e geldiğini kaydeden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Mersin’in çalışmalarını yakından takip ettiğini ve iş dünyasının sorunlarının çözümü noktasında alınan kararlarda en aktif rol oynayan kentler arasında yer aldığını söyledi. Ardından Türkiye’de yatırım için sanayi alanı kalmadığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, artık Marmara Bölgesi dışında yeni sanayi havzalarına ihtiyaç duyulduğunu belirtip, Ankara’dan başlayıp Mersin ve İskenderun’a doğru ilerleyen alanın bu ihtiyacı karşılamada önemli rol oynayabileceğini vurguladı. Bu konuda sonuç almak için herkesin birlikte hareket etmesinin önemine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, böyle bir çalışmadan en büyük avantajı da Mersin’in elde edeceğini söyledi. Mersin’in bölgenin dünyaya açılan kapısı olduğunu dile getirdiği konuşmasında Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

“Bu noktada bir konu daha hoşuma gitti. Bildiğiniz gibi dünya ticaretinde kararların alındığı iki merkez var. Biri Brüksel, diğeri Washington. Dünya ticaretinin kurallarının konulduğu yerde aktif olmazsanız onların kurallarına göre hareket edersiniz. Bu kuralların belirlenmesinde aktif rol almanız adına Brüksel açılımınızı destekliyorum. Bir diğer konu yeşil mutabakat. Türkiye’de akredite sera gazı ölçümü yapan kuruluşlar var ama karbon salınımı ölçen akredite kuruluş yok. TÜRKAK ile bu konuda çalışıyoruz. Ayrıca TOBB MEYBEM üzerinden hazırlık yapıyoruz. Tamamlandığında oluşacak portal üzerinden her işletme kendi ayak izini ölçebilecek. Yakında hizmete sunacağız. Güzel işlere imza atıyorsunuz tebrik ediyorum.”

Üyelere tahkim ve arabuluculuk merkezini etkin kullanmaları tavsiyesinde de bulunan Hisarcıklıoğlu, ayrıca dünyanın en büyük pazarı olan Amerika pazarının daha aktif kullanılması adına Chicago’da açılan Türk Ticaret Merkezi’ni hatırlatarak buradan da firmaların daha etkin yararlanmasını beklediklerini söyledi.

Toplantı üyelerin sektörel sorunlarını aktarmaları ve Başkan Hisarcıklıoğlu’nun bu soruları yanıtlamasıyla son buldu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.