DOLAR 35,3918 0.13%
EURO 36,5136 0.39%
ALTIN 3.000,38-0,68
BITCOIN 3476843-0,15%
Mersin
13°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

BAŞKAN SEÇER, 2. BÖLGE GEZİSİNDE MUT VE GÜLNARLI ÜRETİCİLERLE BULUŞTU;

BAŞKAN SEÇER, 2. BÖLGE GEZİSİNDE MUT VE GÜLNARLI ÜRETİCİLERLE BULUŞTU;

ABONE OL
Haziran 16, 2022 12:25
BAŞKAN SEÇER, 2. BÖLGE GEZİSİNDE MUT VE GÜLNARLI ÜRETİCİLERLE BULUŞTU;
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BAŞKAN SEÇER, 2. BÖLGE GEZİSİNDE MUT VE GÜLNARLI ÜRETİCİLERLE BULUŞTU

BAŞKAN SEÇER: “ŞU ANDA ÜRETİCİLERİMİZİN DEVLET DESTEĞİNE ÇOK İHTİYACI VAR”

GÜBRE FİYATLARINDA SON 1 YILDA EN AZ ARTAN ÜRÜN % 150 ARTMIŞ”

 “BENİM DERDİM PARA DEĞİL. BENİM DERDİM MADDİ GELECEK DEĞİL. BENİM DERDİM ÜLKEMİN GELECEĞİ”

“TAHSİS SAĞLANIR SAĞLANMAZ UYGUN BİR PROJE İLE MUT HALİ’Nİ GENİŞLETECEĞİZ”

“MİLLİ EMLAK’TAN TAHSİS ALMAMIZ DEVEYİ HENDEKTEN ATLATMAKTAN DAHA ZOR”

“TEMMUZ AYINDA DSİ KANAL KENARI PARKI PROJEMİZİN YAPIMINA BAŞLAYACAĞIZ”

“YETER Kİ SİYASİ TALİMATLARLA İŞLERİMİZE SEKTE GELMESİN. YAPAMAYACAĞIMIZ NE BİR PROJE VAR, NE BİR ENGEL VAR”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 2’nci bölge gezisinde Mut ve Gülnarlı üreticilerle sulama borusu ve makine-ekipman dağıtımı töreninde buluştu. Her daim üretimin ve üreticinin yanında olduklarını belirten Başkan Seçer, üreticiye yapılan katkıların çok daha değerli hale geldiğinden söz ederek, “Önemli olan insana yok iken yardımcı olmak, ihtiyacı varken yardımcı olmak. Var iken değil. Şu anda üreticilerimizin devlet desteğine çok ihtiyacı var. Sadece Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın ya da ilçe belediye başkanlığının değil, makro anlamda, yani büyük resme baktığınız zaman hükümetin, merkezi hükümetin, ilgili Bakanlığın desteğinin artmış olması lazım” dedi.

Üreticilerin girdi maliyetlerinin katlandığını dile getiren Başkan Seçer, “Gübre fiyatlarında en az artan % 150 artmış son 1 yılda” bilgisini paylaştı.

Mut’a yapılan hizmetlerin yanı sıra yapılacak olan hizmetleri de anlatan Başkan Seçer, “Benim derdim para değil. Benim derdim maddi gelecek değil. Benim derdim ülkemin geleceği. Gelecek kuşakların istikbali diyen insanlar siyasette olduğu sürece, Türkiye’nin çok daha iyi noktalara geleceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Mut Hali’nin genişletilmesi konusunda Başkan Seçer, “Mevcut Hal’e bitişik olan bu alanın tarafımıza tahsisini istiyoruz. Tahsis sağlanır sağlanmaz uygun bir proje ile Hali hem genişleteceğiz, hem daha güzel, kullanışlı bir hale getireceğiz. Çünkü orada eksiklerimiz var. Ama şunu da itiraf edeyim; tahsis konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Bizim Milli Emlak’tan tahsis almamız, deveyi hendekten atlatmaktan daha zor, çok zor, alamıyoruz” ifadelerini kullandı. Bürokraside yaşanan gecikmelere de değinen Başkan Seçer, “Yeter ki bürokrasi,  olması gereken işlerimize siyasi talimatlarla sekte vurmasın. Aşamayacağımız, yapamayacağımız ne bir proje var, ne bir engel var. Çünkü istiyoruz, biz hizmet yapma arzusundayız” sözlerini kullandı.

Temmuz ayında yapımına başlayacakları DSİ Kanal Kenarı Parkı Projesi’ni de anlatan Başkan Seçer, “Mut’un sosyal yaşamına yapacağı katkıdan dolayı önemsiyoruz. Mut halkı çalışkan, hiç kimse söz söyleyemez. Gerçekten çok çalışkan, çok değerli bir halk. Ancak burada gençler var. İnsanların çalışma saatinin dışında da kendilerine ayıracakları zaman olacak. Burası 57 bin metrekare. Proje çalışıldı, hazır” dedi.

MERSİN/ (FOTOĞRAFLI-GÖRÜNTÜLÜ)

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kentteki üretimi artırmaya yönelik üreticiye sunduğu destekler Mut ve Gülnar ilçeleri ile devam etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Anamur ve Bozyazı’daki programının ardından ‘Mut, Gülnar ilçeleri Sulama Borusu ve Makine-Ekipman Dağıtım Töreni’nde üreticilerle bir araya geldi. Mut Karacaoğlan Çınaraltı Parkı’nda düzenlenen törende Başkan Seçer, üreticilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Seçer, her daim üreticilerin yanında olacaklarını belirterek, “Daha güzel işler yapmak için hep birlikte gayret edeceğiz” dedi.

Büyükşehir’in çok yönlü destekleri Mut ve Gülnar ilçelerinde devam etti

Üreticinin desteklendiği törende Mut ve Gülnarlı üreticilere hamur yoğurma, erik boylama, ceviz soyma makineleri ve sulama borusu desteği yapıldı. Bu kapsamda; Gülnar’a 8, Mut’a da 18 hamur yoğurma makinesi teslim edildi. Gülnarlı ve Mutlu üreticilere 1’er adet olmak üzere erik boylama ve ceviz soyma makineleri dağıtıldı. Ayrıca Mutlu üreticilere 16 bin 368 metre HDPE boru desteği verildi.

“Önemli olan insana ihtiyacı varken yardımcı olmak”

Başkan Seçer, “Sizlerle bir arada olmak çok keyifli. Kendimizi iyi hissediyoruz, mutlu hissediyoruz. Kardeşlerimiz, üreticilerimiz, alın teri ile helal para kazanan, kayısı üreten, erik üreten, zeytin üreten Mutlu üreticiler, hemşehrilerimiz var. Tekrar tekrar hoş geldiniz, şeref verdiniz” sözleriyle selamlayarak konuşmasına başladı.  Anamur’daki programlarını tamamladıklarını ifade eden Başkan Seçer, “Bozyazı, Aydıncık, Gülnar üzerinden Mut’a ulaştık. İki gün önceki Meclis toplantısından sonra Anamur’da yine burada yaptığımız çalışmaları gerçekleştirdik. Orada da üreticilerimize sağladığımız alet, ekipman, sulama borusu, fide, fidan destekleri ile ilgili üreticilerimizle bir araya geldik. Sohbet etme imkânımız oldu. Onları dinleme fırsatımız oldu, bizim anlatacaklarımızı da onların dinleme imkânları oldu. Hem teslimatlarımızı yaptık hem de güzel, mutlu, huzurlu bir şekilde programımızı tamamladık. İnşallah bugün de burada üreticilerimizi derinden ilgilendiren konularda desteklerimiz olacak. Hele hele zirai girdilerin ateş pahası olduğu bu dönemde, her litre mazotun, her metre borunun, her kilo gübrenin değerli olduğu bu dönemde belediyelerimizin eliyle yapılan bu katkılar çok daha değerli hale geliyor. Önemli olan insana yok iken yardımcı olmak, ihtiyacı varken yardımcı olmak. Var iken değil. Şu anda üreticilerimizin devlet desteğine çok ihtiyacı var. Sadece Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın ya da ilçe belediye başkanlığının değil, makro anlamda, yani büyük resme baktığınız zaman hükümetin, merkezi hükümetin, ilgili Bakanlığın desteğinin artmış olması lazım” dedi.

“Son 1 yılda gübre fiyatlarında en az artan % 150 artmış, % 300’e kadar gidiyor”

Gübre ve akaryakıt fiyatlarında yaşanan artıştan söz eden Seçer, “Baktım gübre fiyatlarında en az artan % 150 artmış son 1 yılda. % 300’e kadar gidiyor. 1 yıl önce akaryakıt fiyatlarına bakıyorsun, 7 lira olan akaryakıt 30 liraya dayanmış. 4 kat, 4 kattan fazla bir artış söz konusu. Üreticinin litresini 50 liraya kullandığı mantar ilacı, böcek öldüren ilaç olmuş 200 lira, 250 lira. Az önce muhtarım enerji maliyetlerinden, burada gözümüzün içine baka baka akan Göksu’nun debisini neden kullanamadığımızdan bahsetti. Çok yerinde bir değerlendirme yaptı. Mazot, gübre, tohum, enerji. Bunlar tarımın temel girdileri. Döviz arttığı zaman bunların da fiyatı yükselir. Enerji bunların içerisinde en fazla can yakandır. Enerji demek elektrik demek, enerji demek mazot demek, mazot demek ithalat demek, elektrik demek, ithalat demek. Çünkü doğalgaz santrallerimiz var. Yeni yeni güneş enerjisini, yani genel anlamda yenilenebilir enerjiyi konuşmaya başladık” dedi.

Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker ile abi-kardeş ilişkileri olduğunu dile getiren Seçer, “Şimdi aklıma bir şey geldi. Siyaset yapma derdinde değiliz. Ama bazı hatırlatmalar yapıp, buradan da bir espri çıkartmak lazım. Bir kere siyaset çok gergin, söyleyeyim. Siz bakmayın Volkan Başkan’la biz abi-kardeş gibi geçindiğimize. Siyaset gergin. Keşke hep Mut Belediye Başkanı, Büyükşehir Belediye Başkanı ilişkisi bütün her yerde olsun. Başımız üzerine, hiç sorun olmaz. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu Urfa’da bir konuşma yapıyor. Diyor ki; ‘biz iktidara geldiğimizde söz veriyoruz size elektriği bedava sağlayacağız.’ Şimdi derinliğine düşünen insan bundan farklı çok şey çıkarır. Şimdi baktığınız zaman acaba elektriği çiftçiye verecek, bundan fatura bedeli almayacak mı diye. Düz baktığınız zaman düz mantıkla böyle düşünürsünüz. Ama bizim gibi düşünürseniz, yani önemli olan üreticiye balık yemeyi değil, balık tutmayı öğretmemiz lazım dediğiniz noktada Kemal Kılıçdaroğlu gibi düşünürsünüz. Onun demek istediği şuydu; muhtarımın dediğini dedi. Bu enerji, güneş enerjisi neden boşuna evreni ısıtıyor, yeryüzüne geliyor? Acaba o enerji, elektrik enerjisine dönüşse, bunun sistemini kursak, bu sistemler pahalı. Devletin kesesinden bir defaya mahsus üreticiye destek olsak. Eline oltayı versek, şu balığı şu gölden, şu denizden tutsa daha iyi olur, dedi. Demek istediği buydu” ifadelerini kullandı.

“Mersin Büyükşehir Belediyesi benim babamın koltuğu değil. Mahkeme kadıya da mülk değil”

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kendisine getirilen bir önergeyi anımsatan Başkan Seçer, “Bir gün Meclis’e girdim. Birleşimi açtım, önümde bir önerge. Önergeyi veren de bir belediye başkanı, ilçe belediye başkanı. Diyor ki; ‘Mersin Büyükşehir Belediyesi üreticilere elektriği bedava versin.’ Hoppala bu nereden çıktı? Madem çok iyi biliyorsun, paran çok, sen ver. Benden ne istiyorsun? Benim o kadar aklım var. Şimdi bu işin tabi espri tarafı. Demek ki bunlara çare bulacak, devlet bulacak. Türkiye’nin yurt dışından ithal ettiği ürünlere ödediği paranın en büyüğünün enerjiye gittiğini biliyoruz. Türkiye’nin dış ticaret açığının enerjiden kaynaklandığını biliyoruz. Bunun için de bizim iktidarımızda bu bir bayrak yarışı, bugün biziz, yarın Allah kerim bir başkası kazanır. İyi olan kazansın, memlekete faydası olan kazansın. Mersin Büyükşehir Belediyesi benim babamın koltuğu değil. Mahkeme kadıya da mülk değil. Bu bir yarış. Daha iyi düşünen, daha iyi proje yapan, daha dinamik kadrolarla halkın karşısına çıkan gelsin ülkeyi yönetsin. Benim arzum, isteğim budur. Mersin Büyükşehir Belediyesi’ni benden daha iyi bir Başkan gelsin yönetsin. Ben bunu arzu ederim. Orada kalmak değil mesele. Memlekete ne verdiğiniz önemli. Memlekete ne sağladığınız önemli. Memleketin durumu ortada. Çok şükür zengin bir ülkeyiz. Zengin bir şehiriz, Mersiniz. Hiçbir lafımız, sözümüz yok.  Ama derdimiz şu; bu kaynakları daha akılcı kullanarak, ülkemizi niçin daha iyi noktalara getirmeyelim? Mersinimizi niçin daha iyi noktalara getirmeyelim? Bütün çabamız, bütün arzumuz, bütün ortaya koyduğumuz iddiamız da bu. Kimse ile çekişmek, kavga etmek, parmak sallamak, öfke saçmak, ondan hesap sormak meselemiz değil. İyi bir siyasetçi bizim düşündüğümüz gibi düşünür” ifadelerini kullandı.

“Benim derdim para değil. Benim derdim maddi gelecek değil. Benim derdim ülkemin geleceği”

Mut’a yönelik neler yapacaklarından da söz eden Seçer, şunları söyledi:

“Hem konuşmacı arkadaşlar hem Sayın Belediye Başkanımız da, Belediyemizin elbette ki katkılarına teşekkür ediyorlar. Ben de bu teşekkürlerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Bunları görmelerinden, bunları da kalben dile getirmelerinden dolayı. Marifet iltifata tabidir. Bizim de bir teşekküre, bir duaya ihtiyacımız var. Bizim belediye başkanlığından beklediğimiz budur. Başka hiçbir şey değil. Ne şan ne şöhret ne maddi gelecek. Benim derdim para değil. Benim derdim maddi gelecek değil. Benim derdim ülkemin geleceği. Gelecek kuşakların istikbali diyen insanlar siyasette olduğu sürece, Türkiye’nin çok daha iyi noktalara geleceğini düşünüyorum.”

Temmuz ayında başlayacak DSİ Kanal Kenarı Parkı Projesi hakkında da konuşan Başkan Seçer, “Mut’un sosyal yaşamına yapacağı katkıdan dolayı önemsiyoruz. Mut halkı çalışkan, hiç kimse söz söyleyemez. Gerçekten çok çalışkan, çok değerli bir halk. Ancak burada gençler var. İnsanların çalışma saatinin dışında da kendilerine ayıracakları zaman olacak. Burası 57 bin metrekare. Proje çalışıldı, hazır. İlçe Belediye Başkanımıza ve ekibine de sunum yapıldı. Buradaki faktörlerin yani Mut’ta söyleyecek sözü olan, fikri olan herkesin haberi olan, haberi olduğu, haberdar olduğu bir proje. Burada tenis kortundan amfi tiyatroya, koşu parkurundan seyir terasına, otoparkından çocuk oyun alanlarına, satranç alanına, fitness alanına, bisiklet yoluna, survivor parkuruna, bizim Kültür Park’ta Mersin merkezde benim evimin karşısında bir survivor parkı var çocuklar için. Böyle ana baba günü. Çocukların muazzam eğlendiği bir yer. Buraya da yapacağız. Büfesinden kafeteryasına, WC’sine ve okuma salonuna… Ev ortamında ders çalışma imkanı olmayan evlatlarımızın ders çalışacağı okuma salonlarına kadar bütün teferruatlar düşünüldü. Her şey hazır. İnşaatı da Allah izin verirse önümüzdeki ay içerisinde başlayacak bir projemiz” dedi.

“Soğuk hava deposunu yenileyeceğiz”

Mut’ta soğuk hava deposunu yenileyeceklerini belirten Başkan Seçer, “Yine sıkıntı olan Fatma Türkan Köprüsü’nün de son hazırlıklarını bitirdi arkadaşlar. Bu ay sonuna kadar orada da projede bir revizyon yapıldı. Bazı sıkıntılar yaşadık biz orada ama bunları aştık. Pandemi dönemi birçok yatırımlarımızı engelledi. Sadece bizim değil bütün belediyelerin. O da bu ayın sonuna doğru başlayacak. Soğuk hava deposunda daha önceden kiracı sıfatında olan şirket ya da şahıs orayı boşaltmamıştı, mahkemelik olmuştu. Mahkeme lehimize sonuçlandı. Yalnız o soğuk hava deposu demode bir soğuk hava deposu. Onu revize edeceğiz, yenileyeceğiz. Daha modern soğutma cihazlarıyla; çünkü eski makineler olduğu için çok enerji tüketiyor. O da astarı yüzünden pahalıya mal oluyor. Orayı yenileyeceğiz, üreticiye açık belediyemizin işlettiği; Gülnar’da olduğu gibi bir soğuk hava deposu haline getireceğiz. Bu projenin geçmesinin temel sebebi, içinde olan işletmecinin kullanım süresi bitmiş olmasına rağmen orayı boşaltmamış olması oldu ama şimdi mahkeme kararını tabii ki uygulayacak” dedi.

“Diğer illerden bu bölgelere kamyonlarla getirilip hayvanlar salıveriliyor”

Hayvan barınağına ihtiyacın olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “16 dönüm yer bulundu Orman Bölge Müdürlüğü’nde yazışmaları tamamladık. Kısa bir süre içerisinde bunu hayata geçireceğiz. Son zamanlarda Mut’tan da özellikle başıboş köpeklerden, sokak hayvanlarından dolayı vatandaştan şikayetler geliyor. Artık burayı da bir düzene sokacağız. Diğer illerden bu bölgelere kamyonlarla getirilip hayvanlar salıveriliyor. Ya Sertavul tarafından ya Gülek boğazından, ya da Adana tarafından, diğer illerden. Biz bir de bunlarla mücadele ediyoruz. Diğer illerden hayvanlar toplanıyor, kamyona yükleniyor getiriliyor bizim il sınırları içerisine bırakılıyor. Biz de mücadele ediyoruz” diye konuştu.

“Tahsis sağlanır sağlanmaz uygun bir proje ile Hali hem genişleteceğiz hem daha güzel bir hale getireceğiz”

Mut Hali ve tamamlanmak üzere olan Erdemli Hali hakkında bilgiler veren Başkan Seçer, şunları söyledi:

“Mut Halimiz; orada ormana ait bir yer vardı. Resmi gazetede yayınlandı Cumhurbaşkanı kararıyla bu bölgede yani Hal civarındaki Orman’a ait yerler orman vasfını yitirdiği için orman alanları dışına çıkarıldı ve Hazine’ye devredildi. Biz Hazine’ye yazımızı yazdık. Mevcut Hal’e bitişik olan bu alanın tarafımıza tahsisini istiyoruz. Tahsis sağlanır sağlanmaz uygun bir proje ile Hali hem genişleteceğiz, daha güzel ve kullanışlı bir hale getireceğiz. Çünkü orada eksiklerimiz var. Ama şunu da itiraf edeyim; tahsis konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Bizim Milli Emlak’tan tahsis almamız deveyi hendekten atlatmaktan daha zor, çok zor, alamıyoruz. Anamur’da konuştuk, Ticaret Odası’nda toplantı yaptık. ‘Anamur Hali, Bozyazı Hali neden yapılmadı’ diye soruyorlar. Ben çıkardım çalıştığımız avan projeyi gösterdim. 2,5 senedir tahsisini bekliyoruz, Hal yapacağız.  Bakın Erdemli Hali’nin sorununu çözdük. Tahsis sorunu yoktu. Orada yarım kalmış bir inşaat vardı. Temmuz ayı içerisinde inşaatı bitiriyoruz ve kullanıcılarına yani komisyoncu esnafına teslimatlarını yapacağız.” 

Başkan Seçer, hizmet yapmaya devam edeceklerini belirterek, “Yeter ki önümüz açılsın. Yeter ki bürokraside işler gecikmesin. Yeter ki bürokrasi, olması gereken işlerimize siyasi talimatlarla sekte vurmasın. Aşamayacağımız, yapamayacağımız ne proje var, ne bir engel var. Çünkü istiyoruz, biz hizmet yapma arzusundayız” ifadelerini kullandı.

“Buralara turisti çekebilecek alanlar yaratmak gerekiyor”

Mut’un turizm potansiyeli hakkında da değerlendirmelerde bulunan Başkan Seçer, “Mut Jeopark Projesi; bunu yeni çalışıyoruz. Bu bir turizm projesi. Alahan Manastırı’ndan Göksu Deltası’na, Sason Kanyonu’na kadar birçok tarihi, kültürel, jeolojik zenginliği bünyesinde barındıran bir bölge Mut bölgesi. Buranın kanyonlarına bakın, dünyanın en ünlü kanyonlarından bir tanesi Amerika’da Grand Kanyon diye herkesin gidip gördüğü, sabah erken gün doğumunu izlediği, dünyanın her tarafından yılda binlerce, milyonlarca turistin geldiği bir yer; vallahi fark yok. Ben orayı da biliyorum görmüştüm yıllar önce. Ben buradan gelirken ‘ya dedim Amerika’da Grand Kanyon burası’ dedim. Bu kanyon. Bu kadar muazzam ama bunları tanıtmak gerekiyor. Buralara turisti çekebilecek alanlar yaratmak gerekiyor. Turist gelsin, nereye gelsin, niye gelsin, nerede otursun, konaklasın, yesin, içsin ya da kim ona kılavuzluk yapsın rota belirlesin. Bunların çalışılması lazım. İşte bu çalışma onlardan bir tanesi” dedi.

Seçer, dağıtılan hamur yoğurma makinesi ve sulama borusunun rakamlarını paylaşarak şöyle devam etti:

“Daha güzel işler yapmak için hep birlikte gayret edeceğiz. Gördüğünüz gibi bu hamur yoğurma makineleri vallahi kadınlarımızın işine yarıyor. Kadınlarımıza çalışıyoruz. Bugün burada 8’i Gülnar, 18’i Mut; 26 adet dağıtacağız. Muhtarlarıma sesleniyorum. Eğer köyünüz almadıysa tarım dairesine bir müracaatınız yetiyor. Biz gönderebiliriz, her köye gönderebiliriz hiç sorun yok. Kadınlarımızın işine yaradığını biliyoruz. Özellikle düğün yemeklerinde. Sabahın kör karanlığında kalkmasına gerek yok artık teknoloji çağı. Bununla hamurunu yoğurabilir. 2 adet erik boylama makinesi; 1’i Gülnar’a 1’i Mut’a. Bugün Gülnar’a da alet ekipman, sulama borusu desteğini veriyoruz. 2 adet ceviz soyma makinesi yine 1’i Mut’a, 1’i Gülnar’a. Ayrıca Gülnar’a 1 adet üzüm sıkma makinesi. Mut’a 16 bin 368 metre HDPE boru dağıtımı gerçekleşecek. Şimdi burada biraz Mut’lu hemşerilerime anlatmam lazım. Biz ilk yıl 60 kilometre boru dağıttık. 2. yıl hedefimiz 100’dü tutturamadık. Neden? pandemi koşullarından. Bu arada söyleyeyim; kooperatif başkanları burada; sulama borusunun 1 metresinin maliyeti son iki yılı alalım; 1’e 4, 1’e 5 arttı. Son 1 yılda 1’e 2 arttı. Tablo bu. Benim yönetime başladığım 2019 yılından sonra. Geldim 2020 yılında 60 kilometre boru dağıtımı yaptık. O zaman da 15 bin 618 metre Mut’a. Aslında Mut torpilli değil. Nedir biliyor musunuz Mut’un meselesi? Bunu bilinçli söyledim. Bu işte torpil filan yok. Allah bilsin. Bu işe kimseyi müdahale ettirmiyorum. Daire Başkanı biliyor, ben de dahil. Ben daha kimseye demedim ki 100 metre boru verin. Proje kapsamında öncelikli olarak ihtiyaç sıralaması yapacaksınız, ihtiyaç sahibine, hak sahibine, makul projelere; zaten sınırlı bir destek var; bunu dağıtacaksınız. Yaptığımız bundan ibaret. Buranın özelliği şu; Mersin’in en geniş ilçesi ve muazzam üreten bir yer. Ve coğrafya itibariyle de sulanamayan alanların sulanabilir olması için motopompla suyun basılması lazım. Onu da boru marifetiyle yapacaksınız. Onun için en fazla payı da Mut alıyor. Bugün de onu açıklayacağım. Bakın 2020 yılında 15 bin 618 metre, 2021 yılında 8 bin 172 metre toplamda; yaklaşık olarak dağıttığımız 24 kilometre boru vermişiz. 2 yılda dağıttığımız yaklaşık 117 bin metrenin zaten 24 bin metresini siz almışsınız. Yani %20’sini. Bu önemli. Çünkü bu bölgede üretim var. Bu bölgenin geniş arazileri var. Bugün burada 16 bin 368 metre HDPE boru vereceğiz. Tamamını Mut’a vereceğiz. Bu yıl bizim yaklaşık olarak 62 kilometre dağıtımımız var. Mut’a bir de çelik boru vereceğiz 1602 metre. Toplam 17 bin 970 metre. 60 kilometrenin yaklaşık olarak %30’unu Mut’a veriyoruz. Mut çalışıyor, üretiyor, milli ekonomiye katkı yapıyor, ihracat yapıyor, istihdamı yapıyor ve sokaktaki kötülüğü önlüyor. İstihdam demek sokaktaki kötülüğü önlemek demek. Terör örgütlerini durdurmak, organize suç örgütlerini durdurmak, hırsızlığı, kötülüğü, cinayeti, bunalımı, aile içi şiddeti önlemek demektir istihdam. Onun için önemsiyoruz.”

“Bu ekipmanları alacak kardeşlerime bereketli mahsuller diliyorum”

Üreticilere bereketli mahsuller dileyen Başkan Seçer, “Bu ekipmanları alacak kardeşlerime bereketli mahsuller diliyorum Bu yıl iyi başladı kayısı, sonuna gelindi. Erik de gayet güzel başladı. Biraz mevsimsel meyve tutumu azdı ama fiyatlar, pazar değerleri iyiydi. Şu anda hasadın sonu geldi. Fiyatlarda biraz gevşeme var ama umut ediyorum bütün üreticilerimiz sezonu memnun bitirecek. Darısı zeytin sezonuna diyorum. İnşallah zeytin sezonunuz da çok bereketli olur, çok zeytin hasadı olur, yağ oranı yüksek olur, kaliteli olur para kazanırız, refahımız yükselir, herkes güler, herkes mutlu olur. Arzumuz, isteğimiz bu yönde. Umut ediyorum bizim gelmemiz de havayı güzelleştirdi. Daha güzel, kardeşçe; bundan daha güzel bir kelime var mı?  Türkiye Cumhuriyeti kimliği taşıyoruz. Her zaman söylüyoruz. İki değişmezimiz; Bayrağımız ve Atatürk’ümüz. Çabamız bu yönde. Dünyaya nereden bakarsak bakalım ortak kaygımız ülkemiz, Türkiye’miz, Mersin’imizse, Mut’umuzsa gerisi teferruat” dedi.

Şeker: “İlçemiz size minnettar”

Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker törende yaptığı konuşmada, “Ben Başkanıma ilçemize yapmış olduğu bu güzel destekten dolayı çok teşekkür ediyorum. Sağ olun, ilçemiz bu konuda size minnettar. İnşallah Mut ilçesi için çok daha büyük icraatlar yapılacağını umut ediyorum” dedi.

Kızıltan: “Başkanımız çiftçiye çok önem veriyor”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Mut’un tarım alanındaki önemine değinen bir konuşma yaptı. Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal etkinliklerinde Başkan Seçer’i yalnız bırakmadığını ifade eden Kızıltan, “Bu tür törenlere ben de sık sık katılıyorum ki çiftçiye o kadar çok önem veriyor ki; ben de Sayın Başkanımızın bu tutumunu takdir ediyorum. Ben de önemsediğim için kendisini bu tür törenlerde yalnız bırakmıyorum. Kendisine de çok teşekkür ediyorum. Hepinizin emeklerine sağlık. Alın teriniz size gerçek, helal parayı da kazandırıyor. Ülkemize de çok büyük hizmetler yapıyorsunuz. Hepinize çok teşekkür ediyorum” dedi.

Pınar: “Sizi kendimizden birisi gibi, hemşeri gibi görüyoruz”

Mut Kent Konseyi Başkanı Kazım Pınar ise konsey olarak yeni kurulduklarını ifade ederek,  “Katkılarınızı her zaman bekleriz. İlçemize birçok katkı sağladığınız zaten, çok teşekkür ederiz. Sizi kendimizden birisi gibi, hemşeri gibi görüyoruz ve yapmış olduğunuz hizmetlerden dolayı çok teşekkür ederiz. Mut Deresi’nin peyzajı ile ilgili çalışmaların ve Fatma Türkan Köprüsü’nün ihalelerinin tamamlandığını öğrenmiş bulunmaktayız. Çok keyifli bir haber. Öte yandan Deveci, Elbeyli ve Yatırtaş Mahallelerimizin kanalizasyon terfi istasyonları ile ilgili çalışmalarının devam ettiğini öğrenmiş bulunmaktayız. Sağ olun” diye konuştu.

Dağ Pazarı Sulama Kooperatif Başkanı Bülent Alp de,  “Bize böyle bir imkan sunduğunuz için sizlere çok teşekkür ediyoruz. Bu imkanların devamını diliyoruz” ifadeleri ile teşekkürlerini iletti.

Topluca Sulama Suyu Kooperatif Başkanı Mustafa Özdemir, Büyükşehir Belediyesi’nden önemli destekler aldıklarını belirterek, “Yapılmayan yollarımızı yaptırdık. Her iki belediye başkanıma da bu konuda teşekkür ediyorum. Bundan sonra da desteklerinin devam edeceğini düşünerek görevlerinde başarılar diliyorum”  ifadelerini kullandı.

Özel: “Boru dağıtımı bizim için Mut’a büyük bir onur, büyük bir gurur olmuştur”

Çınarlı Mahalle Muhtarı Yaşar Özel, “Sayın Başkanım, ikincisini düzenlediğimiz boru dağıtımı bizim için Mut’a büyük bir onur, büyük bir gurur olmuştur. Tabii ki sizlerin tarımın içinden gelmeniz, tarımı çok iyi anlamanız önemli. Mut ise tarımda astronomik bir adım atmış. Bu adımların büyük desteklere ihtiyacı var. Bu desteği de sizden aldığımız için size ne yapsak ne desek çok az gelir” dedi. Eşiyle ve çocuğuyla birlikte tarımın içinde olan ve evinin işini de aksatmayan kadınların da unutulmadığına dikkat çeken Özel, “Tabii ki bu konuyu da çok iyi bilen çok seçkin Başkanım, bu insanları da düşünerek bu hanımları da düşünerek şu anda en az 25-30 tane köyümüze hamur yoğurma makinesini takdim etmişlerdir. Ben tekrar Başkanıma ve ekibine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Mut halkı için bulunmaz bir hizmet”

Üreticiler, muhtarlar ve ilçe sakinleri sunulan desteklerden memnun kaldıklarını belirterek, üretimin önemine dikkat çekti. Gülnar’ın Bereket Mahallesi Muhtarı Ünal Cin, “Bu dağıtımları çok iyi bulduk. Önceden de ceviz soyma ve badem soyma makinesi aldık. Şimdi de üzüm ezme makinesi aldık. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer olmak üzere herkese çok teşekkür ederiz. Daha da desteklerini bekliyoruz” derken, Veysel Doğan ise “Şimdiye kadar bu gelen borular, bu destekler köylü için velinimet. Yani milletin bu kadar sürede borulara ulaşamamasının sebebi bu fiyatların yükselmesi. Büyükşehir’imizin de böyle destek vermeye devam etmesi Mut halkı için bulunmaz bir hizmet” diye konuştu.

“Ülkenin üretimi anlamında çok kıymetli”

Uzun yıllar İzmir’de yaşadığını belirten Zeynep Demir, “Mut’un üretici kadını gerçekten çok kuvvetli. Her alanda, evdeki ekmeğini yapar, kendi kıyafetini diker, tarlasında eşine yardımcı olur, çocuklarını en iyi yerlerde okutmak için gerekirse saçını süpürge eder, başka işlerde çalışır. Her alanda üreticidir. Kadının bu anlamda desteklenmesi, Mut’un üretken çiftçisinin desteklenmesi ülkenin üretimi anlamında çok kıymetli ve üstelik ülkenin bu ekonomik durumunda, bu çıkmazda üreticinin üretmekten korktuğu, üretim girdilerinin son derece yüksek fiyatta olduğu bir yerde Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin üreticiyi, Mut üreticisini bu anlamda desteklemesi gerçekten çok kıymetli bir şey” ifadelerine yer verdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.