BÜYÜKŞEHİR’İN TARIM DESTEKLERİ İLE ÜRETİM DAHA VERİMLİ HALE GELİYOR
PINARBAŞILI ÜRETİCİLERİN SULAMA DERDİ BÜYÜKŞEHİR’LE ORTADAN KALKIYOR
YÜKSEK MALİYET ÖDEYEN ÜRETİCİLERİN İMDANINA BÜYÜKŞEHİR YETİŞTİ
Küçük ve orta ölçekli üretim yapan binlerce çiftçi ve üreticiye çeşitli tarım desteklerinde bulunanMersin Büyükşehir Belediyesi, kırsalda üreticinin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Büyükşehir son olarak; 1846 metrelik bir sulama projesinin 1. etabı kapsamında,Erdemli ilçesine bağlı Pınarbaşı Mahallesi’nde üreticilere 606 metrelik sulama borusu desteği sağladı. Proje tamamlandığında 350- 400 çiftçinin 3 veya 3 bin 500 dönüm arazisi artık dahaverimli bir şekilde sulanırken, üretici elektrik maliyetlerinde yüksek bütçe ödemek zorunda kalmayacak.
MERSİN/ (FOTOĞRAFLI- GÖRÜNTÜLÜ)
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirdiği tarım destekleri, kırsalda üreticinin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Şimdiye kadar küçük ve orta ölçekli üretim yapan binlerce çiftçi ve üreticiye ulaşan Büyükşehir;günümüz ekonomik koşullarından üreticilerin olumsuz etkilenmemesi için fide, fidan, makine ve ekipman, sulama borusu gibi destekler ile çiftçinin mali yükünü azaltırken, tarımda üretimin devamlılığını sağlıyor.
Büyükşehirbu kapsamda son olarakErdemli ilçesine bağlı Pınarbaşı Mahallesi’nde üreticilerin sulama sorunlarının çözülmesi adına,606 metrelik sulama borusu desteği sağladı. 1846 metrelik sulama projesinin birinci etabını tamamlayan ekipler, gerekli kontrollerin ve incelemelerin yapılması için saha çalışması gerçekleştirdi.
Adını, bulunduğu bölgedeki zengin yeraltı su kaynağından alan mahallede susuzluk problemi baş gösterince, üreticiler arazilerini sulayabilmek için su motorları kullanmaya başladı. Ancak elektrik fiyatları ile baş edemeyen üreticinin derdine Büyükşehir koştu. Projenin tamamlanmasıyla birlikte 350- 400 çiftçinin 3 veya 3 bin 500 dönüm arazisi artık daha verimli bir şekilde sulanırken, üretici elektrik maliyetlerinde yüksek bütçe ödemek zorunda kalmayacak.
Kapar: “Proje tamamlandığında çiftçiler arazilerini daha verimli sulayacak”
Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görev yapan Harita Teknikeri Mahmut Kapar, Büyükşehir’in 2024 yılı sulama projesi kapsamında Erdemli ilçesine bağlı Pınarbaşı Mahallesi’nde 1.etap kapsamında 606 metrelik bir sulama borusu desteğinde bulunduklarını kaydetti. Yapılan destek sonrası gerekli kontrol ve incelemelerin yapılması adına saha çalışması gerçekleştirdiklerini kaydeden Kapar, “Söz konusu sulama projesi 1846 metre uzunluğa sahip bir güzergah. İlk etapta Pınarbaşı Sulama Kooperatifi’ne 606 metre sulama borusu desteği yapıldı ve ilk etabı tamamlandı. Burada sulama yönünden bazı sıkıntılar yaşanıyordu. Projenin tamamlanması ile birlikte, 350- 400 çiftçinin 3 veya 3 bin 500 dönüm arazisi artık daha verimli bir şekilde sulanacak” ifadelerine yer verdi.
Muhtar Ergen: “Büyükşehir’in bu projesi ile susuzluğumuzu gidereceğiz”
Pınarbaşı Mahalle Muhtarı Murat Ergen, daha önce kendi imkanları ile sağlamış oldukları sulama borusu ile arazilerini suladıklarını, ancak onların da ekonomik ömrünü tamamladığını ve yenisine ihtiyaç duyduklarını dile getirerek, “Suyun içinde susuzluk çeken tek köy biziz. 2 tane pınarımız var, ama suyu ancak elektrikli su pompası kullanarak çıkartmamız gerekiyor. Şimdi bu boru desteği sayesindesuya cazibe ile ulaşacağız. Büyükşehir’in hayata geçirdiği bu proje ile susuzluğumuzu gidereceğiz”diye konuştu.
Yıldız: “Destek sayesinde üreticiler arazilerini daha ucuz bir şekilde sulayabilecek”
Pınarbaşı Sulama Kooperatifi Başkanı Ayhan Yıldız ise; Pınarbaşı’nın su kaynakları bakımından zengin bir mahalle olduğunu, ancak üreticilerin elektrikli su motorları kullanarak arazilerini suladıklarını, bunun da oldukça maliyetli bir durum olduğundan söz etti. Sulama borusu desteği ile üreticinin suya cazibe ile kavuşacağını ve arazilerinden artık daha çok verim alabileceklerini kaydeden Yıldız, “Elektrik oldukça pahalı. Cazibe ile su üreticiye daha ucuza mal olacak ve üretici arazisini daha çok sulayarak, daha çok üretim yapabilecek” ifadelerini kullandı.
Üretici Yıldız: “Hem ürünlerin verimi, hem de kazancımız artacak”
Narenciye üreticisi Mehmet Ali Yıldız sulama ile ilgili yaşadığı sıkıntıyı paylaşarak, “Ben pompa veya dinamodan bahçemi suladığım için, saatine 400 ile 600 lira arasında para ödüyordum.Bahçemi biraz fazla suladığım zaman, narenciyeden alacağım üretim bu maliyeti zor karşılıyordu. O zaman da olduğu kadar yapalım diyorduk. Bu durumda da verim düşüyordu ve bahçeye gidesimbile gelmiyordu.Ama Büyükşehir’in bu desteği sayesinde, artık gönül rahatlığıyla bahçemizi sulayabileceğiz. Hem ürünlerin verimi, hem de kazancımız artacak” diye konuştu.
GENEL
07 Ocak 2025GÜNCEL
07 Ocak 2025GENEL
07 Ocak 2025GENEL
07 Ocak 2025GENEL
07 Ocak 2025GÜNCEL
07 Ocak 2025GENEL
07 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.