MERSİN, ÇEVRECİ OTOBÜSLER, BİSİKLET YOLU VE KONSEPT DURAKLARLA DONATILACAK
BİSİKLET MASTER PLANI VE MERSİN ULAŞIM PLANI HAZIRLANACAK
BÜYÜKŞEHİR, ULAŞIMA 2021’DE 151 MİLYON LİRA HARCAYACAK
METRODAN AKILLI DURAĞA BİRÇOK PROJE 2021’DE HAYATA GEÇİRİLECEK
Mersin Büyükşehir Belediyesi, merkez ve tüm ilçelere yaydığı ulaşım hizmetlerine devam ediyor. 2020 yılı içerisinde trafik düzenleme ve ulaşım yolları yatırımlarıyla modern ve düzenli bir ulaşım ağı oluşturmayı sürdüren Büyükşehir, şu ana kadar ulaşım hizmetlerinde tamamlanan projelerine toplam 12 milyon 792 bin lira harcadı. Ulaşımda devam eden projelerin toplam maliyetinin 158 milyon 314 bin lira olduğunu söyleyen Başkan Seçer, “Ulaşım projelerimize 2021 yılı içerisinde ayırdığımız pay 151 milyon lira civarında” dedi.
Büyükşehir, 2021’de bisiklet ve yaya yollarının artırılması ve bisiklet kullanımının teşvik edilmesi amacıyla ilk defa ‘Bisiklet Master Planı’ yapacak. Yapılacak olan planda tamamı ulaşım amaçlı olacak şekilde akıllı ve sürdürülebilir bisiklet yolları, paylaşımlı-paylaşımsız akıllı bisiklet istasyonları hayata geçirilecek. Ayrıca, Mersin Ulaşım Ana Planı hazırlanarak, kalıcı çözümlerin ortaya konulması, ulaşım ve trafik sorunlarının kentin üst ve alt ölçekli plan kararları dikkate alınarak ve eşgüdüm içerisinde analiz edilmesi amaçlanıyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı, Tarsus’tan Anamur’a kadar13 ilçede sürdürdüğü ulaşım hizmetlerine hız kesmeden devam ediyor. Başkan Vahap Seçer öncülüğünde 2020 yılı içerisinde trafik düzenleme ve ulaşım yolları yatırımlarıyla modern ve düzenli bir ulaşım ağı oluşturmayı sürdüren Büyükşehir, şu ana kadar ulaşım hizmetlerinde tamamlanan projelerine toplam 12 milyon 792 bin lira harcadı. Ulaşımda devam eden projelerin toplam maliyetinin 158 milyon 314 bin lira olduğunu söyleyen Başkan Seçer, “Ulaşım projelerimize 2021 yılı içerisinde ayırdığımız pay da 151 milyon lira civarında” dedi.
2020’de toplu taşımayı iyileştirici yatırımlar yapıldı
Büyükşehir, ulaşıma yatırım yaparken vatandaşlardan ve muhtarlardan gelen talepler doğrultusunda da çalışmalarını yönlendirdi. Yatırım maliyeti 3 milyon 299 bin 870 lira olan 600 yeni durak il genelinde gerekli noktalara yerleştirildi. 277 adet otobüse uzaktan kontrol sistemi (NVR) kuruldu. İstatistiklere göre yolcu yoğunluğu olan duraklardan Toroslar’a 7, Akdeniz’e 9, Yenişehir’e 22, Mezitli’ye 13 olmak üzere toplam 51 adet ‘Akıllı Durak Sistemi’ kuruldu. Aktif kullanılan sistemin yatırım bedeli 5 milyon 999 bin 745 lira oldu.
Büyükşehir il genelinde 4 adet trafik sinyalizasyon sistemi kurdu ve yine il geneline 7 bin 844 adet düşey işaretleme (levha) yerleştirdi. Ekipler, merkez ilçelere dinamik kavşak kontrol sistemi kurdu. Büyükşehir, 2020 yılında tamamlanan ulaşım hizmetleri yatırımlarına 12 milyon 792 bin 723 lira harcadı.
Devam eden trafik düzenleme ve ulaşım yatırımları
Büyükşehir Belediyesi yatırım maliyeti 150 milyon 948 bin lira olan CNG yakıtlı çevre dostu 73 otobüs alımı için ihaleye çıkmış ve 22.10.2020 tarihinde sözleşme imzalamıştı. 63 adet 12 metre solo ve 10 adet 18 metre körüklü olan toplam 73 CNG yakıtlı otobüs 19.05.2021 tarihinde Büyükşehir’e teslim edilecek.
Devam eden projelerden bisiklet yolu ve kaldırım düzenlemesi işlerinden bahseden Başkan Seçer, “2020 devam eden projelerimiz bisiklet yolu ve kaldırım düzenlemesi 18 bin 217 metre. Mezitli’den başlıyor tren garına kadar devam edecek. Bunun ihalesini gerçekleştirdik, Kasım sonu itibari ile tamamlandı. Şu anda yasal süreci devam ediyor. 4 milyon liralık bir proje” dedi.
Metro hattı için ikinci ihale yapılacak
Mersin’in Mezitli ilçesi ile Akdeniz ilçesi Tren Garı arasını kapsayan 13,4 kilometre uzunluğunda, Raylı Sistem yapımı, 11 istasyondan oluşan kent içi HRS Metro Hattı, yeraltı otopark ve transfer yapıları ile alan dahilindeki diğer yapıların yapılması, tüm sistemin montajı ve işletmeye alınması işini kapsayan Mezitli – 3 Ocak Hafif Raylı Sistem Metro Hattı yapım ihalesi yapıldı, süreç devam ediyor. Sürece ilişkin bilgilendirme yapan Başkan Seçer, “Raylı sistem için ilk ihalemizi yaptık. Süreç devam ediyor. 13.4 km uzunluğunda yeraltı hafif raylı sistem projemiz inşallah çok yakın bir zamanda ikinci ihaleye de çıkarak kısa bir süre sonra da imalatına başlatmayı planladığımız bir projemiz olacak. Toplamda metro hariç şu anda devam eden ulaşımla ilgili projelerimizin toplamı 158 milyon 314 bin lira” diye konuştu.
Konsept duraklar yapılıyor
Büyükşehir, ilk olarak demo konsept durakları Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Kampüsü, Yenişehir İlçesi Adese durağı ve Tarsus’ta yerleştirdi. Ekipler, merkez ilçelerde ve Tarsus’ta okulların bulunduğu bölgelerin spesifik özelliklerini taşıyan ve bulunduğu bölgeye uyum sağlayan fonksiyonel 13 durak daha yapacak. Konsept durakların toplam maliyeti ise 355 milyon lira olacak.
2021 yılında ulaşım hizmetleri süratle ilerleyecek
Büyükşehir, 2021’de ulaşımda alternatif seyahat modu oluşturmak amacıyla Mersin ilinde bisiklet ve yaya yollarının artırılması, vatandaşların bireysel araçlar yerine alternatif ulaşım metotlarıyla daha güveli bisiklet yolları ile seyahat etmesi ve bisiklet kullanımının teşvik edilmesi amacıyla ilk defa ‘Bisiklet Master Planı’ yapacak. Yapılacak olan planda tamamı ulaşım amaçlı olacak şekilde akıllı ve sürdürülebilir bisiklet yolları, paylaşımlı-paylaşımsız akıllı bisiklet istasyonları hayata geçirilecek. Çalışmalar doğrultusunda 2021 yılı içerisinde 4 km’si kültür amaçlı bisiklet gezi rotası olmak üzere 30 km’si Tarsus’a, 50 km’si merkeze olmak üzere toplam 80 km bisiklet yolu yapımı hedefleniyor.
2021 yılı için Mersin Ulaşım Ana Planı hazırlanıyor
Mersin Ulaşım Ana Planı hazırlanarak, kalıcı çözümlerin ortaya konulması, günümüzde yaşanan ve gelecekte oluşması beklenen ulaşım ve trafik sorunlarının kentin üst ve alt ölçekli plan kararları dikkate alınarak ve eşgüdüm içerisinde analiz edilmesi amaçlanıyor. Mersin’in ulaşım ve trafik teknik altyapısı ile toplu taşıma sistemi ve işletmeciliğinin yaya/bisiklet gibi çevre dostu ulaşım biçimlerine öncelik verilerek düzenlenmesi, taşıt odaklı değil insan odaklı ulaşım sistemlerine öncelik veren çözümler üretilmesi de ulaşım ana planı içinde yer alıyor. Buna paralel olarak, toplu taşıma ve ara toplu taşıma türlerinin entegrasyonu ile durak ve terminal alanlarının düzenlenmesi, özel ulaşım dâhil çeşitli ulaşım türlerinin birbirleri ile rekabet etmeyecek ve birbirini tamamlayacak şekilde işletilebilmesi için bir bütün olarak planlanması ve aktarma olanaklarının geliştirilmesi amaçlanıyor.
İl genelinde bölgesel kavşak projeleri planlanıyor
Büyükşehir, Mersin’in Liman ve Organize Sanayi bölgelerinde lojistik unsurları düşünerek trafik ve ulaşımı ele alacak ve bu koridorlara uygun çözümler içeren bir çalışma yapacak. 2021 yılında başlayacak Ulaşım Ana Planı içinde ilçeler dahil olmak üzere il genelinde bölgesel kavşak projeleri ile trafik sorunları hızlı bir şekilde çözülecek. Bu kapsamda ana arterlerde ve koridor bazlı geometrik düzenleme çalışmaları ile vatandaşların il genelinde yaşadığı trafik sıkışıklığı problemi ortadan kalkacak.
500 durak daha yerleştirilecek
Kent genelinde belirlenen noktalara, vatandaşlar ile muhtarlardan gelen talepler de göz önünde bulundurularak 500 adet daha durak yapılacak. Merkez ilçelere ise 50 adet taksi durağı yerleştirilecek. Büyükşehir ekipleri toplu taşıma sisteminin daha verimli olması adına hat optimizasyonu yapacak.
Levha yönetim sistemi çalışmaları devam edecek
Büyükşehir mücavir alan sınırları içerisinde bulunan muhtelif yerlere trafik tanzim, tehlike uyarı, park, yapım onarım, ledli yapım, bilgi ve güneş enerjili levhaların levha yönetim sistemi ile harita tabanlı web modülü ve ek olarak android, IOS uygulamasıyla bütünleşik olarak işlenmesi, görüntülenmesi ve yönetilmesi amacıyla sistem kurulmasını planlıyor. Bunun yanında merkez, Tarsus, Silifke, Anamur ilçelerinde trafik akışını düzenlenmesi amacıyla ‘Uzaktan Kontrollü Kavşak Sistemi’ kurulacak.
Ayrıca Büyükşehir, trafik akışının kontrolü ve ulaşım optimizasyonunun sağlanması amacıyla il merkezinde ‘Elektronik Denetleme Sistemi’ kurulmasını planlıyor. Trafiğin düzenlenmesi ve olası kazaların engellenmesi amacıyla yatay ve düşey işaretlemeler yapılacak.
Çevre dostu otobüsler için dolum tesisi yapılacak
Büyükşehir 2021 yılı içerisinde teslim edilecek olan 73 doğalgaz yakıtlı otobüs için bir dolum tesisi yapacak. Toroslar İlçesi’nde yapılacak tesisle ilgili bilgi veren Başkan Seçer, “Bu yıl başlattığımız 40 milyon liralık bir yerleşke projemiz vardı. Onun içerisinde sadece CNG’li araçlar için bir dolum tesisi yapacağız. Bunun da bize maliyeti 7 milyon 385 bin TL” ifadelerine yer verdi.
“Ulaşım projelerimize 2021 yılı içerisinde ayırdığımız pay 151 milyon”
Başkan Seçer, projesi çizilen raylı sistem hattına ek hatların çizimi için müşavirlik hizmeti de alınacağını ifade ederek, şunları söyledi:
“Raylı sistem için ön yeterlik ihalesine çıkmıştık. Umut ediyorum 2021 yılı içerisinde başlayacağımız bir proje. Tabi bunun müşavirlik hizmeti de olacak. Bunun için bir bütçe ayırdık. Toplamda da 2021 yılı içerisinde bazı giderlerimiz için, hoş biz bu yatırımı krediyle yapacağız. 4 artı 2 yıl imalat süresi, artı 11 yıl ödeme süresi. Bugün yer teslimi yapsak 15 yıl sonra tamamlayacağımız bir ödeme planı olacak. Ancak önümüzdeki yıl içerisinde bu kredi kapsamı dışında da bize mal olacak kısmı 30 milyon lira civarında öngörüldü. Toplamda da ulaşım projelerimize 2021 yılı içerisinde ayırdığımız pay da 151 milyon lira civarında.”
GENEL
21 Aralık 2024GÜNCEL
21 Aralık 2024GENEL
21 Aralık 2024GENEL
21 Aralık 2024GENEL
21 Aralık 2024GÜNCEL
21 Aralık 2024GENEL
21 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.