DOLAR 35,2909 0.26%
EURO 36,7861 0.16%
ALTIN 2.980,910,12
BITCOIN 3376191-3,00%
Mersin
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Dinçer, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan şu soruların yanıtlanmasını istedi:

Dinçer, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan şu soruların yanıtlanmasını istedi:

ABONE OL
Aralık 13, 2024 14:30
Dinçer, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan şu soruların yanıtlanmasını istedi:
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dinçer: Suriyeli Mülteciler İçin Vatanlarına Dönüş Zamanı

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Esad rejiminin sona ermesinin ardından Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönüşü için plan yapılması gerektiğini belirterek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya kapsamlı bir soru önergesi sundu.

 

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Esad rejiminin sona ermesiyle Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönüş sürecinin planlanması gerektiğini belirtti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya hitaben sunduğu soru önergesinde Dinçer, Türkiye’nin yıllardır devam eden mülteci krizinde önemli bir dönüm noktasına ulaştığını vurguladı.

“Misafirlik Sona Erdi”

 

Talat Dinçer, “2011 yılında başlayan Suriye savaşından bu yana milyonlarca Suriyeli mülteci Türkiye’ye sığındı. Bu süreçte barınma, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçları karşılamak için yoğun çaba sarf edildi. Ancak Esad rejiminin 8 Aralık 2024’te sona ermesiyle savaşın bitmesi, mültecilerin ülkelerine dönüşünü mümkün kılmıştır. Artık Türkiye’nin, bu misafirliği sonlandırıp mültecilerin dönüş sürecini başlatması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Ekonomik ve Sosyal Yüklerin Hafifletilmesi Gerekiyor

Dinçer, mülteci krizinin ekonomik, sosyal ve kültürel boyutlarda Türkiye’ye ciddi yükler getirdiğini belirterek, “Ülkemizin kamu kaynakları öncelikli olarak Türk vatandaşlarına hizmet etmeli. Türkiye’nin Suriyeli mültecilere yönelik geçici barınma ve destek süreçleri artık sona ermeli. Bu adım, vatandaşlarımızın refahı ve iç huzuru için büyük önem taşıyor” dedi.

Dinçer, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan şu soruların yanıtlanmasını istedi:

  1. 8 Aralık 2024’te Esad rejiminin sona ermesiyle birlikte, Türkiye’nin Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönmesi konusundaki planlarınız nelerdir?
  2. Türkiye, Suriyeli mültecilerin geri dönüşünü desteklemek için hangi politikaları ve işbirliklerini devreye almayı planlamaktadır?
  3. Mülteci nüfusunun, Türkiye’nin iş gücü piyasasında ne gibi olumsuzlukları ve zorlukları olmuştur?
  4. Mültecilerin geri dönüşü için belirli bir takvim var mı? Süreç ne zaman başlayacak ve hangi aşamalardan geçecek?
  5. Türkiye, Suriyeli mültecilerin geri dönüşünü nasıl bir sistemle teşvik edecektir? Mültecilerin geri dönüşü için zorunluluğuna esasına dayalı bir program uygulanacak mı?
  6. Mültecilere geri dönüş kararını vermeleri için hangi destekler sunulacak? Örneğin, ekonomik yardım veya geçiş yardımları gibi teşvikler olacak mı?
  7. Geri dönmeye karar vermeyen veya gönüllü olmayan mülteciler için Türkiye’deki mevcut yasal düzenlemeler nasıl şekillenecektir?
  8. TC verilen mültecilerin çift vatandaşlıkları sona erdirilecek mi?
  9. Ticari faaliyeti olan veya mülk edinen mültecilerin geri dönmek istememeleri halinde bir yaptırım uygulanacak mı?
  10. Milyonlarca mültecinin ülkesine geri dönmesi, vatandaşlarımızın barınma, sağlık, eğitim, ekonomi gibi yıllardır yaşadığı yük ve sorunların biteceğini düşünerek mi? kararlar alıp uygulamaya geçeceksiniz?

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.